Dhr. Haanskorf legt aan Gerda Godrie uit hoe de fietsbroek hersteld moet worden.
Dhr. Haanskorf legt aan Gerda Godrie uit hoe de fietsbroek hersteld moet worden. Foto: Vera van den Bemt

Repair Café: duurzaam, niet duur

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Maandagochtend 25 januari. In het kantoor van wijkgebouw de Gong ontvangt Gerda Godrie mensen die vragen hebben over kleding. Ze heeft de gerepareerde kleding, die de week ervoor is aangeboden, bij zich.

Over enkele stukken heeft ze nog vragen. Een fietsbroek die doorschijnt, een tas waar een riem aan gemaakt moet worden. Als de klant laat zien wat de bedoeling is, kan Gerda verder.

De eigenaar van de fietsbroek is blij met zijn gerepareerde jack. In de zakken zijn nieuwe ritsen gezet. Ook de centrale rits is vernieuwd. ‘Ik kan zó voor een paar euro een nieuwe kopen, maar dit jack zit zó lekker!’. Ook van de tas wil hij geen afscheid nemen. ‘Dat is zonde! We gooien al zoveel weg!’

Hij laat ook een heggenschaar achter. Deze hapert tijdens het gebruik en zal nagekeken worden door George, de initiatiefnemer van het Repair Café.

Doelstelling

Veel mensen denken dat je alleen bij het Repair Café terecht kunt als je een klein budget hebt.

De doelstellingen van het Repair Café reiken verder. Hergebruik van spullen, het verkleinen van de afvalberg, bewust omgaan met je omgeving, zorg voor het milieu en ook ontmoeting horen bij de motivatie van de vrijwilligers om zich in te zetten.

Zolang het gebruikelijke Repair Café op de laatste zaterdag van de maand nog niet door kan gaan, kan men op maandagochtend kleding of ander textiel ter reparatie aanbieden in het wijkgebouw. Voor ritsen geldt: neem zelf een nieuwe rits mee en haal de oude rits er niet uit. Zo kunnen Gerda en Diny zien hoe hij bevestigd moet worden.

Informatie

Voor vragen over apparaten kunt u contact opnemen met George Dijkstra, telefoon 06-28366694, email: gdijkstra60@planet.nl.

Aan de reparaties zijn geen kosten verbonden. Er is een fooienpot voor een vrije gift.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief