Goud voor Susanne op NK open water.
Goud voor Susanne op NK open water. Foto: Martino Valentijn

Z&PC DIO op Nederlands Kampioenschap open water zwemmen

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op vrijdag 10 september en zaterdag 11 september deden twee leden, Susanne van der Linden en  Martino Valentijn, van de Etten-Leurse zwemvereniging DIO mee aan het NK open water zwemmen in Sleeuwijk. De Biesboschzwemmers lukte het om binnen de corona maatregelen een super goed georganiseerd evenement neer te zetten.

 
Martino Valentijn stond op vrijdag 10 september als eerste aan het water in Sleeuwijk, wat uitmondt in de Boven Merwede. Voor Martino was het een dubbel dubuut, hij ging voor het eerst een open water wedstrijd zwemmen en dan direct op het NK. Gelukkig waren er voldoende trainingsuren gemaakt met meerdere zwemmers van DIO, in de Galderse Meren in Breda. Vooraf waren er gezonde spanningen, het was inmiddels ook 11 maanden geleden dat er een officiële wedstrijd gezwommen was.
Martino zwom op vrijdagavond 3km vrije slag in de categorie 20+. De watertemperatuur werd gemeten op 21.4 graden Celsius. Tijdens de start was er sprake van het bekende duw en trek werk, maar hij wist zich mooi aan te sluiten in een groepje van wat zijn tempo zwom. De baan bestond uit 1 lijn van 500m, voor 3km moest hij 3 rondes van 1km zwemmen. De gehele race wist Martino een goed tempo vast te houden, alleen de laatste 250m voelde hij kramp opkomen in zijn hamstrings. Hierdoor zat een eindsprint er niet meer in, maar hij tikte aan in een hele nette tijd: 44:54:22. Dit was goed voor een knappe 5de plaats.
Zaterdagochtend om 9u mocht hij direct weer als eerste van start, deze keer voor een langere uitdaging: 5km vrije slag bij de senioren. Deze keer was er helaas geen groepje waarbij hij vanaf de start aan kon sluiten. De eerste 2,5km zwom hij erg sterk alleen de rondes door het open water in Sleeuwijk. Met de nodige support, zelfs van de koeien in de wei. De laatste rondes kon hij aansluiten bij een zwemmer en maakt hij de pittige 5km af in een mooie tijd: 1:18:22:84.

Susanne van der Linden mocht deze ochtend aan de start verschijnen op de 2km schoolslag. Ondanks haar ervaring in het open water op de schoolslag afstanden was er bij haar ook sprake van gezonde spanning voor dit NK. Deze wist ze eenmaal na het startsignaal goed om te zetten. Ze kwam bij de start goed weg en tijdens het keren bij de eerste 500m boei pakte ze tactisch de binnenkant. Hierdoor lag ze de op kop in het 2de groepje. Ze wist het tempo goed vol te houden tikte de finish plaat aan in een tijd van 36:57:92. Dit was meer dan genoeg voor een hele mooie eerste plaats op de 2km schoolslag in de leeftijdscategorie 30+. Tijdens de prijsuitreiking kreeg ze de gouden medaille omgehangen en een diploma van de KNZB voor haar Nederlandse titel.

Een mooi begin, maar direct ook einde van het open water seizoen 2021. De zwemmers gaan zich nu gereed maken voor het zwembad seizoen.
Als u interesse heeft in wedstrijdzwemmen, waterpolo of trimzwemmen neem dan snel een kijkje op onze website: www.dioweb.nl.
Het is altijd mogelijk om twee keer vrijblijvend mee te trainen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief