Sven van Merode is met zijn 1.87 meter nog steeds een guppie bij de hoogspringers. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Sven van Merode is met zijn 1.87 meter nog steeds een guppie bij de hoogspringers. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Sven van Merode hoopt limiet te halen voor Tokio

Door: Peter Houtepen Sport

ETTEN-LEUR - Hoogspringer Sven van Merode ontving in 2015 de publieksprijs op het Sportgala Etten-Leur, een jaar later gevolgd door de titel Sportman van het jaar. Eerder dit jaar werd hij wederom uitgeroepen tot Sportman van Etten-Leur. Hij verdiende deze titel op basis van zijn prestaties in 2017.

Sven van Merode is met zijn 1.87 meter nog steeds een guppie bij de hoogspringers. Dat bevestigt hij zelf. "Maar", zegt hij, "de Zweed Stefan Holm is maar 1.81 meter en sprong 2.40 meter. Hij heeft met 59 centimeter boven zijn eigen lengte springen een wereldrecord verbroken." Kracht, techniek en snelheid, daar gaat het volgens Van Merode om. Zou hij zelf ooit 59 centimeter boven zijn eigen lengte springen, dan breekt hij met 1 centimeter het huidige wereldrecord outdoor van de Cubaan Javier Sotomayor. Dat staat al sinds juli 1993 op 2.45 meter.

Leraar

Hij is inmiddels 19 jaar en volgt de hbo lerarenopleiding natuur- en scheikunde bij Fontys Hogeschool in Tilburg. Als oud-leerling van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) geeft hij via de organisatie Top Tutors bijles aan KSE-leerlingen. Een mooie ervaring vindt hij zelf. "Het is heel leuk om les te geven en je ziet resultaat. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie, ik hoop mijn stagejaar ook op de KSE te kunnen doorlopen en dan na twee jaar af te studeren."

Naast de studie wordt er zes dagen per week hard getraind en is er ook nog tijd voor een bijbaantje. Uitgaan is er voor deze sporter niet bij.

Juryrapport

Het vorige sportjaar was goed voor Van Merode. Geen blessures, prima resultaten en maar liefst vier keer Nederlands kampioen. Het was tevens zijn laatste jaar als junior. 'Deze sportman heeft in het jaar 2017 zijn constante vorm, zoals reeds in de voorgaande jaren, getoond, behouden en zelfs overtroffen. De behaalde resultaten waren voor de Sportjury voldoende reden om hem unaniem te benoemen tot Sportman van het jaar 2017', aldus het juryrapport.

EJK

"In februari waren de Nederlandse kampioenschappen indoor voor senioren", vertelt de inwoner van Etten-Leur. "Bij de laatste poging sprong ik 2.12 meter. Toen volgde de NK junioren eind februari en sprong ik 2.07 meter." In Leiden, bij de Gouden Spike, sprong Van Merode met 2.13 meteen zijn limiet voor Europese Jeugd Kampioenschappen (EJK) voor leeftijden onder de twintig jaar en kon hij daardoor naar Grosseto in Italië. Hier werd hij achtste van Europa. De Nederlandse kampioenschappen outdoor voor junioren leverde hem 2.07 meter op en bij de senioren 2.16 meter.

Olympische Spelen

In het weekend van 23 en 24 juni verdedigt Van Merode zijn titel bij de NK senioren in Utrecht en hoopt hij 2.20 meter te springen. Dat is nodig om de ongeveer 2.30 meter limiet te halen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief