Foto:

Bijengilde goed in samenwerking

  Verenigingen

ETTEN-LEUR - Duizenden bezoekers in de lente, op de rotondes en bermen in Etten-Leur en omstreken. De insecten vogels en kleine dieren genieten van de bloemrijke rotondes en struwelen bij gemeentes en landschappen en bij de boeren.


Als burger zou je zeggen kan het niet beter op de rotondes en in de bermen. Maar de samenwerking met alle partijen en het Bijengilde. Willen wij de natuur zijn gang laten gaan. Dit geeft mooie plaatjes, maar soms en treurig beeld. Hier moeten wij nog even aan wennen als burger. Sta is even stil bij deze mooie bloemrijke plaatsen en kijk wat er gebeurd. Dit is echt de moeite waard.

Noodzaak
Om de insecten een kans te geven om te overleven, moeten wij als bewoners van deze gemeente ingrijpen. Dit om ons voedsel veilig te stellen en betaalbaar te houden . De Insecten zorgen immers voor alle bestuiving zoals in de natuur en alles wat wij of de dieren opeten om te overleven. Dus geen Insecten, geen eten. Wij zijn verplicht om stuifmeel te creëren om de insecten te laten overleven. Zo hebben de vogels en kleine dieren ook een voort bestaan.

Samenwerking
Het Bijengilde, Gemeentes, ZLTO tuindersvereniging, ANV-Bijenlandschap West Brabant, Waterschap-Brabants Landschap, enz., zij ondersteunen het hele project om te komen voor goede en mooie biodiversiteit. Omdat er steeds meer bestrating komt, zullen wij meer bloemen moeten creëren op diverse plaatsen. Bijengilde stimuleert samen met alle andere partijen waar de mogelijkheden liggen om bloemen te zaaien. Zo op braak liggende stukken in de gemeente – bij boeren en tuinders volkstuinen en landschappen. Alle partijen doen waar ze goed in zijn, zo komen ze tot een mooi resultaat. Dus met samen werken kom je een heel eind.

Bijengilde
Wij als imkers hebben de taak de biodiversiteit ten alle tijde te stimuleren. Omdat het stuifmeel dracht zo is terug gelopen, wordt het steeds moeilijker om bijen door de winter te krijgen. Geen of weinig stuifmeel is het einde van een bijenvolk. Vandaar de roep om steeds meer bloemen en een betere biodiversiteit. Ondanks zijn wij zeer tevreden met deze samenwerking. Ondanks een slecht voorjaar en een sombere zomer, mogen wij niet klagen over de stand van de bijen. Nu zijn de bijen in de winter, dus moeten zij genoeg kunnen halen in de zomer. Om de winter door te komen. In de herfst en de winter zitten de imkers niet stil, maar geven wij workshops en cursussen aan iedereen die geïnteresseerd is en over bijen en de natuur. Ook onderhouden wij het oude ambacht van korven of kleine mandjes vlechten. Ook geven wij de mogelijkheid om nieuwe imkers op te leiden. En samen in de praktijk de bijen en de biodiversiteit te koesteren. Dit doen wij elke week in het Praathuis op een avond van 19.30 uur tot 21.30 uur, en in de praktijk op zaterdag middag. Heeft u interesse mail of bel dan met de secretaris van onze vereniging. Of kijk op de website www bijengilde.nl
Het Bijengilde e.o. Etten-Leur.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief