Afbeelding

Wor d’ut Verschil laat al 33 jaar een ander geluid horen

Algemeen

OUD GASTEL - Blaaskapel Wor d’ut Verschil is 33 jaar geleden, om precies te zijn op 29 september 1983, opgericht. Een aantal enthousiaste carnavalsvierders, die voornamelijk bij de vrijwillige brandweer zaten, besloten om samen met hun partners muziek te gaan maken en daarmee de leutdagen in ‘t Vastelaovedzottelaand verder op te vrolijken. Aanstaande zaterdag wordt op een grote feestavond ‘3 x 11 jaar’ uitgebreid gevierd.

Tijdens een kinderbal van Wijk Paol staan een aantal leden van die wijk met een aantal leden van de vrijwillige brandweer ‘slap te ouwehoeren’ aan de toog. Een bandje zorgt voor de muziek en houdt op deze manier de kinderen ‘leutig’ bezig. “Voor de gein zeiden ze we toen tegen elkaar ‘dat kunnen wij ook’,” vertelt man van het eerste uur Wil van Rijsbergen. Samen met zijn vrouw Marian en het echtpaar Jac en Jenny Mol zijn zij de enigen die vanaf de oprichting tot heden bij de band betrokken zijn. Muziekinstrumenten werden aangeschaft, er werd les genomen bij Kees Tak en met carnaval kende de band exact 6 liedjes die in elk café in dezelfde volgorde gespeeld werden. “We konden geen noot lezen en hadden nog nooit een instrument vastgehad,” lacht Marian daaraan terugdenkend.

Serieus oefenen Maar dit wat stuntelige begin veranderde een jaar later al omdat Will Buckens, net afgestudeerd aan het conservatorium, muzikaal leider werd. Hij schreef de arrangementen uit en zorgde ervoor dat er het gehele jaar door wekelijks gerepeteerd werd. “Wij vinden deze repetities nog steeds erg gezellig, waarbij we van half negen tot tien uur echt serieus oefenen,” merkt Wil op. “Met Will Buckens hebben we een zeer goede muzikale leider. Hij schrijft de muziek zelfs op de persoon uit.”

Zitbank Liet de band eerst alleen tijdens carnaval het verschil horen, al snel er werd er het gehele jaar door opgetreden en werd het repertoire veelzijdiger. Het bestaat nu uit maar liefst 196 nummers variërend van hoempa-pa-muziek, kerstliedjes, evergreens, top-40 nummers en zelfs een aantal klassieke nummers. “Elk optreden is voor ons nog steeds een hoogtepunt,” zegt Wil, “maar het vieren van ons 11-jarig bestaan op het pettenbal met doorlopend receptie en feestavond, is zeker een blijvende herinnering.” Ook het plaatsen van een zitbank, met het logo van de band in de armleuningen, op het grasveld voor het Veerhuis ter gelegenheid van het 22-jarig jubileum was volgens Wil en Marian best wel bijzonder. “Absolute dieptepunten zijn beslist de op veel te jonge leeftijd overleden leden Anton van Schijndel en Peter den Ouden. Dat heeft er wel even stevig ingehakt,” vertellen ze desgevraagd.

Vuil-klein-rot-wieltje Op carnavalsgebied heeft de band de afgelopen jaren zeker zijn sporen in ‘t Vastelaovedzottelaand verdiend. Zo zijn zij verantwoordelijk voor menig Gastels carnavalslied en hebben op vele cd’s meegespeeld. Bovendien organiseert de band al meer dan 30 jaar in het derde weekend van januari het bekende blaaskapellenfestival Toeterotatie, waarbij de winnaar door middel van een draai aan het zogenaamde v.k.r.w.‘tje (vuil-klein-rot-wieltje) wordt bepaald. Maar ook het fameuze pettenbal op carnavalsmaandag, ooit voortgekomen uit de Blauwe Maondag, is op hun conto te schrijven.

Witamy Wor d’ut Verschil heeft niet alleen in Oud Gastel en omringende plaatsen, maar zeker ook in het buitenland hun klanken laten horen. Bij het ‘Dorfstrassenfest’ in Senneheim Duitsland, in Fügen Oostenrijk en op de muziekfeesten in Callela Spanje waren ze een of meerdere keren present. Naar aanleiding van de vriendschapsband tussen Oud Gastel en het Poolse Szamotuly, hebben ze ook meerdere malen optredens in Polen verzorgd. “Witamy Wor d’ut Verschil, stond er zelfs boven een speciaal voor ons gebouwd podium.” lacht Marian.

Goede mix De laatste jaren kan de band zich verheugen over de instroom van een flink aantal jongeren, waardoor de groep momenteel bestaat uit zo’n 20 leden en een goede mix van oud en jong kent. Zaterdagavond 15 oktober wordt uitgebreid stilgestaan bij het 33- jarig bestaan. Vanaf 20.00 uur is de zaal van ‘t Hart van Gastel open, waarbij iedereen die de band een warm hart toedraagt welkom is. Naast muziek van de band Cheers zijn er ook optredens van een vijftal blaaskapellen. “Iedereen die zin heeft in een lekker avondje én een paar gratis consumptiebonnen mag gerust komen,” besluiten Wil en Marian in koor.

BIJDRAGE JOHAN WAGENMAKERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief