Afbeelding

Buien en wind zorgen voor minder publiek bij zomerbraderie en kermis

Algemeen

OUDENBOSCH - Wat een bruisend weekend had moeten worden in Oudenbosch liep anders dan vooraf gedacht. Het weer was een grote spelbreker bij de zomerbraderie annex kermis in het centrum van de koepelstad. Daar het op zaterdag nog best redelijk was met een lekker zonnetje erbij, lokte de zondag door de aanhoudende regen en buien maar weinig mensen naar de braderie toe. De zo kenmerkende sfeer en gezelligheid van dit soort evenementen had daar zeker onder te lijden.

Organisatiebureau Koolen & Koolen, die de organisatie van de braderie uit handen van de plaatselijke ondernemers heeft genomen, had nochtans voor een veelzijdig aanbod zorg gedragen.Van lederwaren tot vers fruit, van schoonheidsartikelen tot kleding en van sieraden tot oudhollandse poffertjes: het was er allemaal te vinden. Als vanouds lopen de diverse eet- en drinkgelegenheden het beste. Zeker met het natte weer gaat een gebakken kippetje, warme oliebol of een vers gerookte paling er altijd wel in. De allerlei soorten worst verkopende -‘noem me maar Jantje van de worst’- is echter niet geheel tevreden: “Zaterdag was een redelijke dag met koopzin. Maar op een regenachtige dag als vandaag laten ze iedereen zitten en kopen ze niet. Ik heb bijna nog geen worst verkocht. De centen bij de mensen zijn op, ze hebben er duidelijk geen zin meer in,” vat hij een en ander samen.

Verjagen Cees de clown en de exploitant van het bungee-jumpen zitten ‘werkeloos’ bij elkaar. Bij gebrek aan klandizie hebben ze elkaar maar opgezocht om een praatje te maken en om de tijd te doden. “Het is jammer, maar we moeten het ermee doen. Zaterdag was het wel droog, maar hadden we ook al minder publiek en vandaag lijkt het wel áls er mensen komen de buien ze meteen weer verjagen. Het is niet anders,” zeggen ze berustend. Ook de standhouders zelf lieten het deels afweten. Vanwege de slechte weersvoorspellingen zijn zaterdag - naar later bleek ten onrechte - een aantal weggebleven en gingen er zondag enkelen voortijds naar huis.

Levendig Kermisexploitant Rinus van de Zande had op het havenhoofd diverse attracties bij elkaar gezet. Zo trokken de botsauto’s, het kranenspel, het prijzenpaleis, de draaimolen, de kleine motorfietsjes en de swingende x-factor vooral bij het jongere publiek de nodig aandacht. Hoewel het na de hevigste buien op zondag op het kermisgedeelte levendig was en er volop vertier en plezier te beleven viel, was de teneur bij de meeste exploitanten over het algemeen toch niet zo positief. “We hadden het drukker verwacht. Wellicht zijn er nog veel op vakantie of besteden hun geld elders,” waren enkele gehoorde opmerkingen.

Frisse neus Eigenaar Joep de Wildt van de Wildt Fashion laat een ander geluid horen: “Zaterdag was voor ons een prima dag en vandaag vanaf half twee komt er volk en óók kopers. Zo’n braderie blijft weersafhankelijk, maar klagen helpt zeker niet.” Sander en Maaike uit Oud Gastel, beiden studerend in Enschede en een weekendje ‘over’, lopen over de braderie: “We wilden toch nog een frisse neus halen en niet de hele middag binnen zitten, dus is dit een leuk uitstapje,” zegt Maaike. “Wel moeten we voor mijn moeder een kaneelstok meebrengen,” lacht Sander.

BIJDRAGE JOHAN WAGENMAKERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief