Afbeelding

Beschermd Wonen in Halderberge staat op de tocht

algemeen

HALDERBERGE - Wethouder Yvonne Kammeijer (Bergen op Zoom) beraadt zich op vervolgstappen richting het Rijk om toch het budget binnen te krijgen dat nodig is voor de cliënten van Beschermd Wonen. De gemeente Bergen op Zoom fungeert als centrumgemeente voor de uitvoering van Beschermd Wonen in de regio waartoe ook de gemeenten Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht behoren.

Op 1 januari 2015 kreeg de gemeente Bergen op Zoom als centrumgemeente een bedrag toegekend van 7.670.952 euro voor de uitvoering van beschermd wonen, maar dat is volgens de gemeente te weinig. "Dit budget is ontoereikend om de zorg voor mensen met een indiciatie beschermd wonen in 2015 te continueren", stelt Kammeijer. Er is volgens de wethouder een tekort van twee miljoen euro. Dit is een tekort van ruim 25 procent. Wethouder Kammeijer stuurde onlangs een brief naar staatssecretaris Van Rijn om alsnog een claim in te dienen bij zijn ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Het kabinet had aangegeven dat de decentralisatie van beschermd wonen niet gepaard zou gaan met een financiële korting. Dit zou betekenen dat de middelen die de centrumgemeenten ontvangen toereikend moeten zijn om de te verlenen zorg op het gebied van beschermd wonen volledig te kunnen financieren", zegt Kammeijer in haar brief aan de staatssecretaris.

Subsidies

Begin 2015 verleende de gemeente wel subsidies aan de instanties die verantwoordelijk zijn voor de zorg van de cliënten. Om het risico te beperken is ervoor gekozen om de subsidies voor een half jaar te verstrekken met nog eens een korting van 10 procent op de subsidie. Dit is mede gedaan vanwege de toezegging van de staatssecretaris dat de cijfers in het voorjaar 2015 opnieuw zouden worden bekeken. In mei gaat het college rond de tafel zitten voor de subsidies voor de tweede helft van 2015. Kammeijer verwacht dan ook een spoedig antwoord van de staatssecretaris. Kammeijer geeft aan dat ze in ieder geval tot die tijd de landelijke politiek gaat benaderen en haar contacten in Den Haag gaat aanwenden. Ze roept de raadsleden van de gemeenten op om hetzelfde te doen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief