Afbeelding

Andre van As schiet al bijna 60 jaar!

algemeen

OUD GASTEL - Stel je voor dat je al 60 jaar lid bent van een vereniging. Die lange tijd heeft Andre (Dries) van As bijna volbracht. Dit jaar is hij al 40 jaar lid van kruisboogvereniging de Alpenjagers en in 2017 maar liefst 60 jaar van de luchtbuksvereniging de Treffers. Andre noemt zich niet een van de leden van een vereniging, maar van een hechte familie.

Vriendschap is deze beide verenigingen erg belangrijk. "Daarom houdt ik het ook al zo lang vol, vriendschap houdt alles bij elkaar,’’ zegt Andre trots. De 85-jarige Gastelaar gaat graag naar beide verenigingen. Niet alleen om zelf te schieten, wat hij nog steeds doet op deze respectabele leeftijd, maar ook om te ‘werken". "Samen met mijn vrouw leef ik voor het verenigingsleven. Ik offer mijn vrije dagen er graag voorop, dit doe ik liever dan op vakantie gaan," aldus Andre.

Volle concentratie Samen met zijn vrouw Riet schiet Andre elke zondag. Riet ook al 38 jaar lid van de Alpenjagers en zeker niet bang om een kruisboog of luchtbuks vast te houden. Op het eerste gezicht lijkt zo’n kruisboog niet zwaar maar als je hem eenmaal vast hebt wordt het duidelijk dat je dit niet zomaar eventjes doet. Dat het geen alledaagse sport is zal Andre niet ontkennen: "Bij een sport als voetbal kun je je compleet uitleven, hierbij heb je je volle concentratie nodig, continu!" Er wordt tijdens het schieten dan ook niet gepraat, je wordt namelijk erg snel afgeleid. Hoe stiller je staat hoe beter je schiet.

Waardering Vanaf 1957 is Andre al lid van de Treffers in Oud Gastel. Daar werkt hij veel mee in de vereniging. Schietkaarten klaar maken, de banen onderhouden, et cetera. Ook bij de Alpenjagers in Roosendaal doet Dries nog steeds heel veel. Hij draait bardiensten samen met zijn vrouw, houdt de punten bij maar schiet zelf ook nog wedstrijden. "Ze weten mij nu overal wel voor te vinden, maar ik vind het niet erg, ik leef voor de verenigingen." Zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn ‘club’ wordt enorm gewaardeerd. Ook door de jongeren leden. "Wanneer ik het niet meer kan zal iemand het over moeten nemen, gelukkig zijn ze bereid om te leren, want ik kan natuurlijk zomaar wegvallen," vertelt Andre.

Huldiging Op Tweede Paasdag werd Andre gehuldigd bij Kruisboogvereniging de Alpenjagers. Zijn hele familie was daarbij, hij noemt het een erg speciaal en emotioneel moment. Dat hij al zo lang lid is doet hem niet zo veel, hij hecht er niet zoveel waarde aan, maar het is fijn dat het gewaardeerd wordt. In al zijn tijd bij de verenigingen kan Andre geen vervelend of gevaarlijk moment opnoemen. "Natuurlijk hebben we weleens weg moeten springen bij het kaarten vervangen, nu hoeven we gelukkig niet te hele baan meer over maar komt het kaartje naar ons toe." Andre is van plan door te gaan met schieten en meehelpen bij beide verenigingen tot hij niet meer kan. Op naar de 60 jaar lid van de Treffers!

BIJDRAGE EN FOTO LUELLE KOOP



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief