Afbeelding

De 100-jarige man die uit het raam klom

en verdween

algemeen

OUDENBOSCH - Over de hele wereld werd en wordt het boek van de Zweed Pär-Ola Jonas, kortweg Jonas, Jonasson gelezen; het is in meer dan 30 talen vertaald. Het is goed dat het ook in Zweden werd verfilmd, waardoor de oorspronkelijke sfeer goed bewaard bleef.

The Grand Budapest Hotel kreeg vorige week overigens een aardige 7,53.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

donderdag 19 juni 20.15u

De titel van boek en film zegt alles over het begin van het verhaal al voegen we toe dat het ook nog op z’n 100ste verjaardag gebeurt en het bejaardenhuis dus het nakijken heeft bij de geplande festiviteiten. Het is eigenlijk geen doen om de avonturen van Allan samen te vatten, maar we kunnen wel kwijt, dat het goed mogelijk is om in één verhaal zowel Franco als Stalin, de broer van Einstein als Reagan en nog veel meer wereldfiguren tegen te komen, net zoals Allan dat doet.

Daarbij worden en passant memorabele momenten uit de 20ste eeuw behandeld. Je kunt in het leven toch nergens echt iets aan doen, zo leert Allan ons, dus je mag allang blij mag zijn als je af en toe een borrel achterover mag slaan. Best een zwartgallige boodschap, inderdaad, maar wel op een hilarische manier verteld.

Zweden 2013. Regie: Felix Herngren. Duur: 105’. Met: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer, Jens Hultén e.a. De film wordt zonder pauze vertoond.

The immigrant

donderdag 26 juni 20.15u

Zo nu en dan moeten we u wel een historisch, stijlvol in beeld gebracht drama voorzetten.

We weten tevoren dat we er velen een plezier mee te doen. De Poolse immigrante Ewa wordt bij aankomst op Ellis Island, de haven van New York, in 1921 opgevangen door de behulpzame Bruno Weiss. Die regelt voortvarend wat te eten en een onderdak.

Maar zijn ware bedoelingen worden snel duidelijk al moet Ewa daaraan toegeven om de onkosten voor haar zieke zus op te kunnen brengen. Wanneer zij de illusionist Orlando ontmoet lijkt het tij te keren, maar Bruno geeft niet zomaar toe. In 2013 werd deze film van James Gray geselecteerd voor de Officiële Competitie op het filmfestival van Cannes. De jaren twintig komen prachtig tot leven in The immigrant, met dank aan het camerawerk van Darius Khondji (Se7en, Evita, Midnight in Paris), maar Gray heeft vooral een sterke en tijdloze film gemaakt over afhankelijkheid, misbruik, liefde, vergeving - en alle verwarring en pijn die daarbij horen.

Verenigde Staten 2013. Regie: James Gray. Duur: 120’. Met: Marion Cotillard, Joaquin Phoenix, Jeremy Renner, Joseph Calleja, Antoni Corone e.a. De film wordt met pauze vertoond.

Verwacht

3/7 slotfilm: Supercondriaque (Boon) 20.15u

Vertoningsadres: De Vossenberg, Pagnevaartweg 109, 4731 AC Oudenbosch. www.filmtheaterfanfare.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief