Klokkenmakerij De Tijd viert tienjarig bestaan

Bedrijvig Nieuws

OUDENBOSCH - In deze moderne, snelle tijd zijn veel mechanische klokken vervangen door kwarts of digitale klokken. Maar wie heeft er niet nog ergens een oude klok staan, in huis hangen of misschien op zolder liggen. Wegdoen is zonde, want er kleven misschien nog mooie herinneringen aan. Ambachtsman pur sang, Paul Burghoorn, weet alles van mechanische klokken, kan ze nieuw leven inblazen en vertelt waarom er niks boven een tikkende klok gaat...

DOOR ELS ROMMERS

Een man met liefde voor zijn vak is de enige treffende omschrijving die past bij Paul Burghoorn als het om zijn werk gaat. Als zoon van een klokkenmaker keek hij vaak naar het bijzondere vakmanschap dat zijn vader vanuit zijn huis aan de Wilgenstraat verrichtte. "Ik dacht dat ik dat nooit zou kunnen", bekent Paul lachend. "Ik had vooral een fascinatie voor antieke voorwerpen en tekenen. Zo heb ik op mijn veertiende de Nachtwacht nagetekend en daarmee de publiciteit gehaald. Ik volgde een opleiding tot graficus, maar het klokkenmakersvak bleef toch trekken. Dus heb ik daarna de opleiding tot klokkenmaker met succes gevolgd. In 2004 heb ik mijn eigen bedrijf, Klokkenmakerij De Tijd, opgericht in Zevenbergen. In 2007, het jaar waarin mijn vader overleed, verhuisde ik naar het pand naast mijn ouderlijke huis en zette hier mijn werk voort.

Zoals het klokje thuis tikt…Wie denkt dat alleen oudere mensen interesse hebben voor of eigenaar zijn van mechanische klokken, zit er naast. "Het is inderdaad een breed publiek", beaamt Paul. "Je kunt een verzamelaar zijn, maar vaak ook zijn klokken al generaties lang in families en hebben daardoor een bijzondere gevoelswaarde. Een klok kan honderden jaren meegaan. Moet je nagaan wat een geschiedenis aan zo'n klok kleeft! Eigenlijk is het een stukje cultureel erfgoed. Ik vind het een eer en een uitdaging om te mogen werken aan een antieke klok. Alles werd vroeger nog met de hand en met passie gemaakt. Die kwaliteit is nu niet meer te evenaren. Een klok is een mooi voorwerp, een meubelstuk, maar het symboliseert meer dan dat. Een tikkende klok in huis schept gezelligheid, maakt van een huis een thuis."

KlokkendokterOndertussen weten klanten uit heel Nederland Paul te vinden. "Iedereen die een mechanische (tikkende klok) gerepareerd of gerestaureerd wil hebben, kan op afspraak bij mij terecht. Of het nu om bijvoorbeeld een Friese staartklok, een pendule of een comtoise klok gaat. De klok wordt door mij vrijblijvend bekeken, ik vertel precies wat ik ga doen en wat de reparatie of restauratie gaat kosten. Dan kan iedereen voor zichzelf beslissen of het hen waard is. Zodra de klok klaar is, blijft deze nog een paar weken in mijn werkatelier zodat ik kan testen of alles het weer perfect doet. Pas dan ben ik tevreden en mag de klok terug naar de eigenaar."

Klokkenmakerij De Tijd, Wilgenstraat 81, 4731 BJ Oudenbosch, 0165-320948, www.klokkenmakerijdetijd.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief