Dekkers Machinehandel viert robijnen jubileum

Bedrijvig Nieuws

OUD GASTEL - Dekkers Machinehandel, gevestigd aan de Noordhoeksestraat in Oud Gastel, bestaat in augustus precies veertig jaar. Reden voor een feestje zou je denken. Niet als het aan oprichter Piet Dekkers ligt. "Natuurlijk is het een mooie mijlpaal. Maar voor mij persoonlijk is het niks bijzonders. Het is net als met je eigen leven, er komt vanzelf elke keer een jaartje bij. Ik til er niet zo zwaar aan. Ik zeg altijd maar zo, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg."

DOOR KEVIN VAN BOXEL

Piet Dekkers, geboren in het kleine kerkdorpje Effen, is geen man die graag in de spotlights staat. Veel liever is hij bezig met zijn grote passie, het repareren en verkopen van tuin- en parkmachines. En als het aan de 71-jarige Gastelaar ligt, blijft hij dat nog wel even volhouden. "Zo lang ik gezond blijf, wil ik zeker nog een tijdje blijven werken. Ook al maak ik nu niet meer van die lange dagen als vroeger. Maar ik ben nog steeds op en top gemotiveerd. En wat moet ik anders met al die vrije tijd? Stilzitten kan ik toch niet en op vakantie gaan we ook zelden. Dan besteed ik mijn tijd liever nuttig."

OnbespreekbaarDekkers, die komt uit een gezin van twaalf kinderen, begon al op jonge leeftijd met werken. "Mijn ouders hadden een boerderij. Daar was genoeg te doen. Studeren was er niet bij, een ander vak was eigenlijk onbespreekbaar. Op mijn veertiende ben ik als boerenknecht gaan werken in Strijbeek. Ik verdiende daar zestig gulden per maand, inclusief kost en inwoning. Vervolgens kwam ik terecht bij een loonbedrijf in Prinsenbeek. Daar kreeg ik in de avonden en weekenden de gelegenheid om ervaring op te doen op het gebied van de machinehandel, dat was het liefste wat ik deed."

OmscholingDe jongeling had de smaak te pakken en besloot zich te laten omscholen. "Ik heb tot mijn zevenentwintigste verschillende avondstudies gevolgd. Na een baan als chef werkplaats in Roosendaal, werd ik bedrijfsleider bij de firma Veldkoning. Daar werd ik vaak teruggefloten voor eigenlijk helemaal niks. Na de zoveelste futiliteit, ben ik zelf opgestapt. Dat is in augustus precies veertig jaar geleden. Toen kon ik via de tante van mijn vrouw aan grond komen en ben ik voor mezelf begonnen. Eerst hebben we de werkplaats gebouwd en daarna het woonhuis", vertelt Dekkers. De Gastelaar, vader van twee kinderen, richtte zich in de beginjaren vooral op de verkoop van landbouwmachines. Later verschoof de focus steeds meer naar tuin- en parkmachines. "Wij zijn een tijdje de enige dealer in West-Brabant geweest die tractoren van David Brown verkocht. Maar na verschillende fusies van het Britse merk, zijn we het dealerschap toen kwijtgeraakt. Daarom zijn we ons vanaf halverwege de jaren tachtig meer gaan richten op tuin- en parkmachines. En mijn zoon John, die hopelijk de zaak van me gaat overnemen, is vooral bezig met het inrichten van tuinen en landschappen", aldus de ondernemer.

GeheimLast van de crisis zegt Dekkers niet te hebben. "De zaken gaan goed. Wel worden mensen door de crisis steeds selectiever. Maar het gaat niet alleen om de aankoopprijs van een machine. Wij maken het verschil door onze service en nazorg. Dat heb je bij webwinkels natuurlijk een stuk minder. Daar mis je toch vaak het persoonlijke aspect. Wij hebben klanten die hier al veertig jaar komen. De lijntjes zijn kort en de betrokkenheid groot. Dat is in mijn ogen dan ook gelijk ons grote geheim, die persoonlijke benadering. Bij ons is de klant nog echt koning", besluit Dekkers.

Dekkers Machinehandel, Noordhoeksestraat 1, Oud Gastel,0165-314214



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief