Ria Schipper is opgelucht dat er toch geen kapvergunning wordt aangevraagd.
Ria Schipper is opgelucht dat er toch geen kapvergunning wordt aangevraagd. Foto: Els Rommers

Bomen Zouavenlaan gered van de botte bijl

Door: Vera de Geus 112 Meldingen

OUDENBOSCH – De vijf bomen aan de Zouavenlaan die gekapt zouden worden, mogen blijven staan. Ria Schipper, die zich met hand en tand tegen het voornemen verzette, is naar eigen zeggen dan ook een blij mens. De handtekeningenactie, een emotionele oproep in de Halderbergse Bode en een boze reactie richting de gemeente hebben tot haar grote vreugde hun vruchten afgeworpen.

DOOR VERA DE GEUS

In de eerste week van december ontving Ria Schipper een brief van de gemeente, waarin werd aangekondigd dat vijf bomen aan het hofje in de Zouavenlaan moesten verdwijnen om plaats te maken voor 'een passende soort'. Ria woont al 22 jaar in het hofje en was compleet van slag door het bericht. "Ik schrok me rot en heb het er niet bij laten zitten", zei Ria eind vorig jaar in de Bode.

Klachten

De Oudenbossche dame schakelde meteen de Halderbergse Bode in en stuurde een zeer boze reactie naar de gemeente. Daarnaast heeft ze de Bomenstichting in Amsterdam om advies gevraagd. "Daar zeiden ze meteen dat de gemeente dit niet zomaar mag doen", aldus Ria. "Kennelijk komen er steeds opnieuw klachten binnen van enkele bewoners van dit plein. Zij geven aan dat hun planten doodgaan omdat de bomen zoveel vocht aan de bodem onttrekken. Ook zouden de bladeren overlast geven en vinden ze de bomen te groot."

Concert

Voor Ria was dit onbegrijpelijk. "Die bomen zijn een genot om naar te kijken. In de lente en zomer staan ze vol in het blad en de kwetterende spreeuwen geven dagelijks gratis en voor niks een schitterend concert weg", zo zei ze. "Als er een gezonde boom wordt gekapt, gaat me dat aan mijn hart. Graag wil ik voorkomen dat de bomen aan het hof dit lot beschoren is. Ik moet er in elk geval niet aan denken dat ze verdwijnen."

Strijd

Volgens de gemeente zou er niks gebeuren zonder de bewoners vooraf te informeren en uitvoerig met hen te overleggen. Ria kreeg na contact met betrokken ambtenaar Van Iersel het advies een brief op te stellen met daarin namen en handtekeningen van mensen die net als zij tegen het kappen van de bomen zijn. Ria gaf aan dat de meningen verdeeld zijn. "Maar ik hoop dat mensen mij willen steunen in mijn strijd voor het behoud van deze gezonde bomen."

Reacties

Dat bleek het geval te zijn, want Ria heeft recent een brief van de gemeente Halderberge ontvangen. "Na de inhoud gelezen te hebben, was ik een blij mens. De bomen mogen blijven staan.Er waren diverse reacties gekomen op de dreigende verwijdering en natuurlijk de handtekeningenactie die ik zelf op touw gezet had. Dit heeft de doorslag gegeven om geen kapvergunning aan te vragen", aldus de opgeluchte Ria. De bewoonster van de Zouavenlaan spreekt haar dank uit richting Van Iersel. "Hij heeft me vorig jaar al op het hart gedrukt dat er niets gebeurt zonder de bewoners vooraf te informeren en uitvoerig met ons te overleggen. Ik had van begin af aan sterk de indruk dat hij oprecht bereid is naar ons te luisteren", spreekt Ria haar waardering uit. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief