De eerste vier helpers uit Christopher Plum, geïllustreerd door Stieven van der Poorten, zijn op Tamara’s arm vereeuwigd. Wie volgen?
De eerste vier helpers uit Christopher Plum, geïllustreerd door Stieven van der Poorten, zijn op Tamara’s arm vereeuwigd. Wie volgen? Foto: Els Rommers

Schrijfster Tamara Geraeds vereeuwigd hoofdrolspelers eigen boek met tattoo

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN – Een jaar geleden was in de Bode te lezen dat jeugdboekenschrijfster Tamara Geraeds haar eerste thriller voor een volwassen publiek had geschreven. Deze is zo goed ontvangen dat er momenteel een tweede thriller van haar hand ter beoordeling bij de uitgevers ligt. Ondertussen is ook deel drie van haar jeugdserie Christopher Plum verschenen, werkt ze aan deel vier én heeft ze een paar karakters uit deze graag gelezen kinderboeken op haar arm laten vereeuwigen. Een kleurrijk gesprek met de taalminnende Tamara…

DOOR ELS ROMMERS

Gezeten aan de tafel in haar woonkamer die gedomineerd wordt door een bontgekleurde bank en een gigantische, uitpuilende boekenkast, komt het gesprek al snel op de tatoeage die Tamara onlangs heeft laten zetten. Ze toont de vier schattige wezentjes die ringsgewijs haar rechter bovenarm sieren, als symbool voor de band die ze met hen voelt. "Vito is mijn favoriet", bekent ze. "Die ken ik het langst, want al vanaf deel één speelt Vito een rol in de Christopher Plum-reeks. Maar de anderen vind ik ook geweldig."

Magische wereld
"In deel vier van Christopher Plum, dat dit najaar zal verschijnen, leren de lezers de vierde helper kennen, Mosi." Tamara wijst op de grappige olifant die naast Vito, Toing en Bora een prominente plaats op haar arm heeft gekregen. "In totaal zijn er twaalf ridders die tot de Orde behoren. Het probleem is dat niemand op voorhand weet wie de ridders zijn. In deel één tot en met drie leren mijn lezers de eerste drie ridders kennen. Of de vierde ook daadwerkelijk in deel vier gevonden wordt, vertel ik natuurlijk niet. Daar komen de lezers vanzelf achter." Er beloven dus nog heel wat spannende en magische delen te volgen. En daarmee bewijst Tamara dat de tekst die onder de wezens staat getatoeëerd, born to write, geen loze kreet is.

Symboliek
"Dit is niet mijn eerste tattoo en ook niet de laatste", bevestigt ze desgevraagd. "Mijn allereerste tattoo, een draak, heb ik op mijn achttiende laten zetten. Achteraf gezien paste die niet bij me en die heb ik dan ook weg laten laseren. Op die plek staan nu Vito, Toing, Bora en Mosi. Ook heb ik een tattoo met de tekst 'alleen liefde' in Chinese karakters en één met willekeurige muzieknoten. Want zowel liefde als muziek zijn onmisbaar in mijn leven. Op mijn enkel staat een Indiaans bedelsieraad afgebeeld, met daarin verwerkt een kruisje, wat me een gevoel van veiligheid geeft. Op beide polsen staan sierlijke tatoeages met in het midden de tekst 'opa' en 'oma' in het Chinees. En op mijn rechterzij tot slot staat een tekst die me letterlijk en figuurlijk op het lijf geschreven is, want die symboliseert mijn liefde voor taal en schrijven."

Verpakte boodschap
Net zoals haar tattoos een diepere betekenis hebben, verwerkt de auteur in haar boeken ook altijd wel een boodschap. "Bij mijn eerste thriller, Echo, was het doel om een mooi boek te schrijven zelfs ondergeschikt aan de boodschap die ik wilde uitdragen: sluit je ogen niet voor mishandeling en onderneem actie als je sterke vermoedens hebt dat dit aan de hand is. Want dan doorbreek je een ongezonde situatie die anders generaties lang doorebt. Mijn tweede thriller is een psychologische thriller die zonder meer spannend is, maar minder gruwelijk van toon dan Echo."

Verzamelbundel
"Samen met andere bekende en minder bekende schrijvers wil ik een tweetal verzamelbundels op de markt brengen voor de jeugd en young adults, met als thema's natuur en milieu en kunst. Niet alleen willen we de jeugd betrokken bij en enthousiast voor deze onderwerpen zien te krijgen, ook steunen we het goede doel, want daar gaan al onze royalties naartoe." Kortom: Tamara is nog lang niet uitgeschreven. 

Tamara schrijft graag op de bank. FOTO ELS ROMMERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief