Compilatie van voorgaand jaar.
Compilatie van voorgaand jaar.

Braderie Klundert – een regionaal begrip

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

KLUNDERT - Dit jaar wordt op 22, 23 en 24 juni voor de 45e keer de KOK Braderie Klundert gehouden, een jubileum dus! Diverse standhouders presenteren hier hun producten en verenigingen zullen zichzelf promoten. Daarnaast zijn de drie podia goed gevuld met diverse artiesten voor een breed publiek en is er vermaak in de vorm van straattheater voor alle leeftijden.

In Klundert, een oude vestingstad in de gemeente Moerdijk, wordt al jarenlang door de Braderiecommissie, een driedaagse braderie georganiseerd in het centrum van het vestingstadje. In de beginjaren waren de standhouders vooral de lokale winkeliers en de bezoekers met name inwoners van Klundert. Na verloop van tijd wisten ook inwoners van omliggende plaatsen, zoals Zevenbergen, Fijnaart, Willemstad en dorp Moerdijk, de braderie te vinden.

Door de bezoekers van buiten de vestingstad kwamen na verloop van tijd ook standhouders van buiten Klundert en zelfs van buiten de gemeente op de braderie in Klundert af.

Extra evenement: paalzitten

Verschillende jaren werden er prestatie-activiteiten georganiseerd tijdens de braderie. De meest bekende hiervan zijn het schommelen boven de Bottekreek én het paalzitten. Deze laatste activiteit is vijf jaar geleden sinds lange tijd weer gehouden en wordt ook dit jaar vanwege het grote succes én het jubileumjaar opnieuw georganiseerd. Eigenlijk kan het paalzitten worden gezien als een evenement binnen het evenement de braderie.

Twaalf helden zitten vanaf donderdagavond tot zaterdagavond 50 uur lang op een paal boven het water van de Bottekreek. Dit alles om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen en natuurlijk eeuwige roem.

Sport en cultuur

In de loop der jaren zijn ook plaatselijke verenigingen aangesloten om zichzelf te promoten. Diverse sportverenigingen organiseren naast hun kraam een ludieke sportactiviteit en soms worden demonstraties gegeven op het hoofdpodium. Dit alles om meer leden te werven en sport en beweging in het algemeen te promoten. Naast sportverenigingen staan ook diverse andere verenigingen op het parcours van de braderie, van cultuur en historie tot goede doelen. Alle verenigingen zijn welkom tijdens het driedaagse evenement, zij zijn onderdeel van de samenleving en dragen bij aan de saamhorigheid die heerst in de regio.

Samen

Aangezien Braderie Klundert zo'n groot evenement is geworden, vergt dat een stevige organisatie. Tijdens het evenement zelf staat een deel van de Klundertse bevolking op om diverse hand- en spandiensten te verlenen om de braderie te laten slagen. Van het opbouwen van podia en kramen tot het bemannen van de bar, van het verzorgen van EHBO tot catering voor de paalzitters.

Uiteraard wordt het evenement ook georganiseerd met steun van en in samenwerking met de gemeente Moerdijk. Door ondersteuning vanuit de gemeente verloopt het evenement altijd vlot en soepel.

Klundert en gemeente Moerdijk

Het evenement is uitgegroeid tot een in de wijde omtrek bekende trekpleister. In het weekend van de braderie in Klundert is er nog een aantal andere evenementen in de gemeente Moerdijk. Zo is er op Fort Sabina een evenement rondom de Zuiderwaterlinie op zaterdag 23 en zondag 24 juni. In Zevenbergen is op zondag 24 juni het Notenkrakers Zomerfestival. Maak er dus gerust een compleet 'weekendje Moerdijk' van op 22, 23 en 24 juni aanstaande!

Voor meer informatie over de evenementen in de gemeente Moerdijk kijkt u op www.vvvmoerdijk.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief