Afbeelding

Halderberge start met proef bezorging reisdocumenten

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Wie geen zin of tijd heeft om zijn nieuwe reisdocument op het gemeentehuis op te halen, kan vanaf volgend jaar het paspoort, id-bewijs of rijbewijs thuis laten bezorgen. Het gaat om een proef van een jaar. Volgens wethouder Jan Mollen is dit een manier om extra service te bieden aan de inwoners van Halderberge. "De bezorging gaat vijf euro per adres kosten. Ongeacht het aantal reisdocumenten. Dat is niet kostendekkend, maar we zetten hiermee in op klantvriendelijkheid", zo zegt de wethouder.

De proef start begin 2019. Volgens wethouder Jan Mollen zijn er nog niet veel gemeenten die deze service aanbieden. "Maar in gemeenten die reisdocumenten al wel aan huis bezorgen, maakt ongeveer vijf tot tien procent van de inwoners gebruik van de dienst. Het kan gaan om mensen die vanwege bijvoorbeeld een eigen zaak geen tijd hebben om naar het gemeentehuis te komen of om inwoners die minder mobiel zijn. Of als ze geen zin hebben om de moeite te nemen", voegt hij daar lachend aan toe. Hij benadrukt dat het om een proef gaat die alleen het afhalen van het reisdocument betreft. "De aanvraag moet wel gewoon op afspraak aan de burgerservicebalie gedaan worden", zegt Mollen desgevraagd.

Drie maal

De bezorging gaat vijf euro kosten en kan in deze proef die een jaar duurt alleen voor reisdocumenten. Uit onderzoek blijkt dat dat het bedrag is waarvan mensen eventuele thuisbezorging in overweging nemen. Het zal echter geen inkomsten voor de gemeente genereren, want de bezorgdienst kost meer dan hij oplevert. "Mensen moeten de documenten uiteraard zelf aannemen op het afgesproken tijdstip. Mochten ze er toch niet zijn, dan komen we nog twee keer terug", legt wethouder Jan Mollen uit.

Pasfotoautomaat

Tegelijkertijd is besloten dat de pasfotoautomaat in de hal van het gemeentehuis ook de komende vier jaar gebruikt zal worden. De ervaringen van de inwoners van Halderberge zijn positief. "Mensen zijn blij dat deze dienst er is. Overigens kunnen inwoners die liever naar een gewone fotograaf gaan terecht bij Novy in Oud Gastel. Dat communiceren wij uiteraard ook. We hebben met deze zaak overlegd om te vragen om de service in de hal van het gemeentehuis door hen te laten verzorgen, maar daar was geen interesse in." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief