Foto: Shutterstock

PGB-beleid huishoudelijke hulp op de schop

  algemeen

HALDERBERGE - Volgens de gemeente Halderberge is het eigenlijk niet te verantwoorden dat een medewerker van een professioneel bedrijf hetzelfde uurloon krijgt voor schoonmaakwerkzaamheden als iemand uit het sociale netwerk van een inwoner met pgb-budget. Daarom gaat Halderberge vanaf 2019 gedifferentieerde tarieven hanteren.


Het pgb-beleid Huishoudelijke ondersteuning wordt gewijzigd. In 2016 werd het budget in het leven geroepen, zodat inwoners met een pgb-indicatie zelf konden kiezen op welke manier zij hulp in de huishouding kregen. "In sommige gevallen kiest men ervoor om schoonmaakwerkzaamheden te laten doen door mensen uit de sociale kring", legt wethouder Thomas Melisse uit.

Professioneel

"Dan is er bijvoorbeeld een zus of buurvrouw die nodige schoonmaak doet. In andere gevallen is het echter zo, in de meeste gevallen overigens, dat een professioneel bedrijf deze werkzaamheden verzorgt. Wij zijn van mening dat het niet helemaal eerlijk is dat een bedrijf met gekwalificeerde werknemers die daarvoor zijn opgeleid dezelfde vergoeding krijgen als mensen die met de beste bedoelingen schoonmaken maar daarvoor niet direct gekwalificeerd zijn. Daarom hebben wij gemeende om te gaan werken met gedifferentieerde tarieven, want tegen de hogere vergoeding die bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf krijgt, weten we in ieder geval zeker dat de schoonmaak gebeurt zoals wij vinden dat het moet."

Regio

De wethouder geeft aan dat Halderberge niet de enige gemeente is die deze nieuwe tarieven gaat hanteren. "Dit pakken we regiobreed op", zegt hij. "Overigens gaat het om een beperkt aantal Halderbergenaren dat huishoudelijke hulp door de sociale kring krijgt. Het gaat om dertig inwoners en veruit de meesten schakelen een erkend bedrijf in."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief