Er hing een fijne wintersfeer op het kerkplein tijdens Winterlicht 2018. FOTO PETER BRAAKMANN
Er hing een fijne wintersfeer op het kerkplein tijdens Winterlicht 2018. FOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

VIDEO: Winterlicht 2018: Berekoud, maar hartverwarmend

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Ruim tweehonderd lampionnen, bijna zevenhonderd kinderen, ouders, grootouders en vrijwilligers, een ijskoningin, een vuurspuwer, prachtige gedichten van lokale schrijvers, een prachtige lichtshow en de nodige vuurkorven. Dat waren de ingrediënten van een prachtige editie van Winterlicht 2018 in het centrum van Hoeven. Vul dit aan met de warme chocomel, glühwein, Schrobbeler én zelfs gratis worstjes en marshmallows voor de kinderen om boven het vuur te roosteren en je weet dat het Oranjecomité weer een evenement van formaat heeft neergezet.

Vorig jaar was de eerste editie van Winterlicht al een daverend succes. Hoewel het al snel flink ging regenen, genoten honderden mensen van het compleet gratis evenement. Dit jaar beloofde het met temperaturen onder nul een écht winterse avond te worden en dat werd het. Onder het mom van 'tegen de kou kun je je kleden' stonden honderden gezinnen zaterdagavond rond 18.00 uur dik ingepakt klaar bij Bovendonk. De negen leden van het Oranjecomité én vaak ook hun partners zorgden ervoor dat alle kinderen soepeltjes hun gratis lampion met lampje in ontvangst konden nemen.De vele, vele deelnemers vormden een prachtige stoet. Eerst deels door het bos van Bovendonk, om vervolgens langs prachtig versierde tuinen en huizen het dorp in te trekken. Bij het oversteken trotseerden vrijwilligers de kou om de deelnemers te helpen veilig aan de overkant te komen. De route werd voor het eerst verrijkt met prachtige veelal winterse sfeergedichten van lokale schrijvers op mooi verlichte stellages. Aangekomen in de Sint Janstraat werd er al snel een dansje gemaakt of op zijn minst meegedeind op de vrolijke kerst)nummers van 't Tofkappellûke.

Kerstgevoel

Eenmaal op het Kerkplein kon jong en oud tegen ene kleine vergoeding genieten van de warme drankjes. Happy Notes zorgde voor een feestelijke sfeer, terwijl de vrijwillige brandweer ervoor zorgde dat kinderen op een veilige manier de worstjes en marshmallows konden roosteren. De ijskoningin vertelde een verhaal over Sprankelend Hoeven. Terwijl de kinderen genoten van een sprookjesachtige verhaal, ontging de papa's en mama's de onderliggende boodschap vanuit de ondernemers niet. Vervolgens was het tijd voor de sensationele show van een vuurspuwer. De avond werd afgesloten met een lichtshow op de kerk. In de tussentijd werd het vooral voor de allerkleinsten berekoud. Toch verlieten alle deelnemers het kerkplein met een warm gevoel en geheel in kerstsfeer het evenement. Dit alles dankzij de leden van het Oranjecomité die tot in de late uurtjes in de kou doorwerkten... 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief