Afbeelding

Geen Halderbergs geld voor Holocaustmonument in Amsterdam

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge gaat geen vijfduizend euro bijdragen voor een monument ter herdenking van de Holocaust in Amsterdam. De provincie had, evenals aan alle andere gemeenten, een bijdrage gevraagd. Burgemeester Jobke Vonk-Vedder geeft aan dat de gemeente Halderberge het absoluut belangrijk vindt dat deze verschrikkingen niet worden vergeten. "Maar niet door middel van het schenken van vijfduizend euro voor een monument in Amsterdam", legt ze uit. 

"Het is een prachtig initiatief om een monument in onze hoofdstad op te richten om de gedachten aan de verschrikkingen van de Holocaust levend te houden. Wij vinden het alleen niet voor de hand liggend dat de gemeente Halderberge daar financieel aan bijdraagt", zegt ze. Burgemeester Jobke Vonk-Vedder geeft aan dat de gemeente Halderberge zeker na wil denken over een manier om lokaal aandacht te schenken aan het feit dat de Holocaust 75 jaar geleden plaatsvond.

Dorpen

"Het is effectiever om deze gebeurtenissen te koppelen aan wat feitelijk in de dorpen is gebeurd en aan het aanwezige historische besef", zo zegt het college van B&W in een aanvullende toelichting. "Om daaraan richting te geven zal gevraagd worden aan de heemkundekringen naar onderzoeken die bekend zijn naar dit onderwerp in onze dorpen. Tevens wordt het onderwerp van de holocaust geagendeerd in het overleg met de Oranjecomités in de kernen over de viering van 75 jaar bevrijding in 2020", besluit men. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief