SC Gastel trein dendert voort en slaat geen station over

Door: Janny Mathijssen 112 Meldingen

OUD GASTEL - SC Gastel 1 wordt op haar waarde gewogen deze weken. De trotse koploper van de derde klasse A treft iedere keer een tegenstander die de ploeg graag een nederlaag toe wil brengen. Zo ook het taaie Philippine, de nummer 2 van de competitie tot deze zondag. Een heuse topper dus op een koude, natte en donkere dagen voor kerst zondag in Zeeuws-Vlaanderen.

De wet van Murphy leek de SC Gastel ploeg te achtervolgen deze week. De selectie kampt met diverse blessures maar telkens staan er weer sterkhouders op die de ploeg mee helpen dragen. Een last-call ziektemelding, toch nog niet wedstrijdfitte spelers voor op de bank en het ontbreken van een reservekeeper brachten de ploeg echter niet aan het wankelen. Trainer Keepers en zijn staf begonnen met de volgende elf in het veld: Coert, Luc, Davey, Richard, Harm, Sven, Bart, Koen, Mats, Jurgen en Sjoerd. Op de bank nam als enige wedstrijdfitte super-sub Angelo plaats. Naast Angelo zat Kevin, die na een operatie nog hard werkt aan een terugkeer. De reservekeeper stond ook als rechterverdediger in het veld. Personele krapte dus, maar geen greintje nervositeit bij de ploeg en de staf. Met een rotsvast vertrouwen in elkaar stond de ploeg aan de aftrap op een zeer zwaar bespeelbaar veld in Zeeuws-Vlaanderen. Ook hier hield de tegenspoed in eerste aanleg niet op want de scheidsrechter weigerde te beginnen met teveel op elkaar gelijkende shirts. Philippine voerde de psychologische druk op en weigerde reserveshirts aan te doen, de uitspelende ploeg is daar tenslote verantwoordelijk voor. Flexibel als SC Gastel is besloot de ploeg de reserveshirts van de thuisploeg aan te doen.
Dan de wedstrijd: SC Gastel kreeg na een stormachtig begin van Philippine de wedstrijd onder controle. Verdedigend was er volop werk aan de winkel. Zelden wist Philippine door te dringen tot het Gastelse strafschopgebied. Na wat slordigheden op het middenveld aan beiden kanten ontspon zich een echte "vecht-wedstrijd." Vechten in de goede zin van het woord want beiden ploegen knokten voetballend voor wat ze waard waren. In de 34e minuut brak Jurgen Buuron de ban. Met een Van Basten-achtige uithaal zoals op het EK van ' 88 schoot Jurgen uit een bijna onmogelijke hoek de bal met een prachtige boog over de keeper, net onder de lat, het doel in. Een geweldige opsteker voor de Gastelse ploeg. Philippine gaf zich echter niet gewonnen en zette aan voor een nog steviger offensief.

Tweede helft
Na de rust had Philippine het plan om SC Gastel in een wurggreep te nemen en zo de gelijkmaker te forceren. Dit plan werd echter al na een minuut om zeep geholpen. De onverzettelijkheid van Jurgen werd beloond met een razendsnelle treffer voor SC Gastel. Kwam dat omdat Jurgen in de rust een weddenschap had afgesloten met de Gastelse vlagger? 0-2 dus, direct na rust. SC Gastel controleerde lang de wedstrijd, het Zeeuws-Vlaamse publiek, wat talrijk opgekomen was, schreeuwde hun ploeg naar voren. Alles wat SC Gastel was moest het ontgelden, ook de stoicijnse Gastelse grensrechter. Twintig minuten voor tijd werd een uitverdedigingfout van Gastel afgestraft: 1-2. Philippine geloofde er nog in. De scheidsrechter, een talent uit de opleidingsploeg van Makkelie, werd getest op zijn stressbestendigheid. Dat viel hem de laatste minuten van de wedstrijd zwaar. Zo liep een speler van Philippine buiten het zichtsveld van de scheidsrechter zich te pletter tegen een Gastel speler. Jurgen Buuron kreeg hiervoor een onbegrijpelijke gele kaart. De tackel die Jurgen de minuut daarna maakte betekende zijn 2e gele kaart in enkele minuten tijd. SC Gastel moest met 10 man de storm van Philippine zien te weerstaan. Dat deed het met verve. Coert steeg letterlijk boven alles en iedereen uit toen hij een schot met een schitterende duik onder de lat vandaan ranselde. SC Gastel wankelde maar had geen moment het gevoel dat het om zou vallen. Toen ook Philippine met 10 man kwam te staan trokken de rookpluimen van een onverzettelijke strijd langszaam op. De Gastelse ploeg toonde samen met haar staf over een enorme dosis veerkracht, onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen te beschikken.
De trotse koploper gaat met vertrouwen de laatste 2 wedstrijden voor de winterstop tegemoet. De officieuze titel van herbstmeister ligt op de loer! [l]