Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Puitenol laat zich van zijn beste kant zien

Door: Johan Wagenmakers algemeen

PUITENOL - Om voor het aankomende carnaval de stemming te peilen, maakt de Bode een rondje door de vijf kernen van Halderberge. De prinsen laten zich hierbij uit over het leutfeest in hun dorp. In deze vierde aflevering het woord aan Prins Geert van 't Puitenol.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Carnaval is mij met de paplepel ingegoten," zegt de 47-jarige Geert-Jan van Spaandonk of te wel Prins Geert. "Als kind liep ik al in de kinderoptocht mee. Later met de scouting en de straat. Mijn vader bedacht vaak op zaterdag nog een idee en ging dan, na sluiting van onze wijnhandel, 's avonds nog bouwen en schilderen om op zondag met de grote optocht mee te kunnen doen. Vaak was daarbij de verf nog nat." Op oudere leeftijd heeft Geert-Jan 13 jaar lang het feest gevierd met zijn vriendenclub Multispeed en weer later 9 jaar als lid van dweilband de Spuipuiten. Ook zijn vrouw Liesbeth en hun vijf kinderen hebben het carnavalsvirus behoorlijk te pakken.

Meeblèèrbokaal

Geert-Jan gaat zijn tweede jaar als prins beleven. "Hoewel ik maatschappelijk erg betrokken ben, hoef ikzelf niet zonodig op de voorgrond. Toen ik in beeld kwam als opvolger van Prins Jan, heb ik me daar wel even overheen moeten zetten," vertelt hij verder. Naast het voorzitterschap van Wijk Velletri is Geert-Jan volgens hemzelf bij de stichting opgevallen doordat hij het carnavalsliedje en bijbehorend dansje de eerste keer samen met zijn dochter en later met andere kinderen op BS De Klinkert aan ging leren en daarmee viermaal achtereen de zogenaamde 'Meeblèèrbokaal' wist te winnen.

Drie speerpunten

"Er wordt al veel gedaan in 't Puitenol en er zijn allerlei activiteiten, dus heb ik mezelf als prins afgevraagd of ik hier op voort moest borduren of eens moet kijken waar ik nog toegevoegde waarde aan kan leveren." Geert-Jan ziet voornamelijk een rol in het investeren in de jeugd en in de toekomst en heeft daarbij drie speerpunten."Ten eerste is dat carnavalseducatie op de scholen. Onze jeugdcommissie heeft hiervoor al een programma gemaakt, wat ze jaarlijks op de scholen afgeven. Het verhaal van het Oudenbossche carnaval zouden we graag zèlf als SOK in de klas gaan vertellen. Ten tweede met de bouwclubs gaan nadenken over het stimuleren en faciliteren van de jeugd om mee te doen. Gelukkig zijn de Duimelotjes weer een eigen loods aan het bouwen en kunnen volgend jaar weer aan de grote optocht meedoen. Tot slot zou ik het leuk vinden om ook te investeren in muzikanten voor de dweilbandjes. Dus samen optrekken in deze met de harmonie."

Bruisender

Het Puitenolse motto is dit jaar 'van oewen beste kaant' en in de persoon van Kees Schouw is er een nieuwe hofchauffeur, die met de prinselijke auto de vijf leden van het protocol naar de diverse gelegenheden brengt. Verder bestaat de Boerenraad uit maximaal 22 personen, die in wisselende samenstelling het gevolg vormen. Dit alles wordt gecompleteerd met een jeugdviertal, die vanuit de scholen wordt samengesteld. Met 'Vier Weekskes Vurraf' is er een nieuw succesvol bal toegevoegd aan de volle carnavalskalender. "Toch blijft het moeilijk en is het een uitdaging om vooral de middelbare scholieren te prikkelen om in Oudenbosch te blijven."

Van A tot Z

"Het eerste jaar als prins is alles nieuw. Heel mooi om het carnaval van A tot Z zo mee te maken. Het bezoek aan de zieken, mensen met een beperking, bals en dergelijke voelt als een warm bad. Hoewel je als prins een rol speelt, is het erg dankbaar werk. Ik hoop dat we niet alleen in stand houden en koesteren wat we hebben, maar dat we met elkaar - door te investeren in de toekomst - een nóg bruisender Puitenol hebben," wenst Geert-Jan tot slot. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief