Afbeelding
Foto: NVMO

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum is weer hoopvol

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Het lijkt erop dat het bestuur van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch (NVMO) en de gemeente Halderberge nader tot elkaar zijn gekomen wat betreft de invulling van het nieuw te realiseren cultureel centrum. Het NVMO was het absoluut niet eens met de nieuwe plannen en wilde de collectie niet versnipperen. Na intensief overleg zijn er nieuwe plannen gemaakt, waardoor het NVMO de eerste verdieping in gebruik krijgt en de collectie bij elkaar kan blijven. Het bestuur geeft aan dat er nog wel wat pijnpunten zijn die opgelost moeten worden, maar wel weer vertrouwen te hebben in een goede afloop.

De plannen voor het religieus erfgoed krijgen vorm. Belangrijke factor om het totaalproject kans van slagen te geven is het cultuurcluster waarin de Oudenbossche musea, Cultureel Centrum Fidei et Arti, de bieb, de KBO en de plaatselijke verenigingen onderdak krijgen. Het complex beslaat een oppervlak van 2400 m². De bibliotheek en het cultureel centrum Fidei et Arti zijn enthousiast over de plannen, de musea en de KBO reageerden wat minder uitgelaten, waarbij vooral het verlies van de eigen identiteit, herkenbaarheid en meters het struikelblok vormde.

Mindset

Volgens de gemeente Halderberge is het cultuurcluster een heel nieuw concept voor Oudenbosch dat vraagt om een andere mindset van alle betrokken partijen. En daar had met name het bestuur van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum moeite mee. De kwartiermaker, die iedere betrokkene een eigen plekje in het gebouw moest geven, had volgens het bestuur onvoldoende rekening gehouden met de wensen van het NVMO. Eind januari zond het museumbestuur van het NVMO dan ook een stevige brief naar de gemeente over de invulling van het nieuwe centrum. "We waren het oneens met het nieuw soort cultureel centrum met daarin slechts de ingrediënten van de huidige cultuurdragers. Wij zijn eigenaar van de collecties en wensen deze niet over te dragen aan een (nieuwe) organisatie die zijn bestaansrecht nog moet bewijzen en waarvan we geen idee hebben of deze hiermee verantwoord kan en zal omgaan. Ook waren we het oneens met het opknippen van de collecties", zegt het bestuur.

Positief

Het bestuur, de gemeente en de projectleider hebben naar aanleiding van de pittige kritiek een gesprek gehad waarbij een nieuw plan op tafel kwam. "In dit voorstel is het uitgangspunt dat er geen versnippering plaatsvindt van het NVMO en het Zouavenmuseum. Het NVMO komt als geheel op een deel van de eerste verdieping. Dit voorstel oogt realistischer dan de eerdere opties", zo vindt men. "We zien dit als een positieve ontwikkeling die zowel het NVMO meer recht doet als de slagingskans van het nieuwe cultuurcentrum vergroot."

Vertrouwen

Het bestuur is echter nog niet tevreden over het aantal vierkante meters dat bestemd is voor het museum. Verder wil het bestuur een vergoeding voor de verhuizing en verplaatsing/opbouw van het historische interieur en een klimaatgestuurde expositie- en depotruimten. Het bestuur zegt vertrouwen te hebben in een goede afloop en gaat op korte termijn verder in gesprek met de gemeente.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief