Afbeelding

Vertraging woningbouwplan Reuzelaar valt mee

Door: Vera de Geus Algemeen

HOEVEN - Zoals het er nu naar uitziet, loopt het woningbouwplan Reuzelaar in Hoeven een stuk minder vertraging op dan aanvankelijk gedacht. De hoeveelheid vervuilde grond blijkt beperkt en bovendien kan de grond die niet vervuild is, gewoon bouwrijp gemaakt worden. Daardoor kan de grond in de eerste week van juni al gesaneerd zijn. De toekomstige bewoners hoeven hun planning dan ook niet drastisch aan te passen.

De grond onder voormalig basisschool De Reuzelaar bleek enkele weken geleden verontreinigd. Daarom moest er nader onderzoek gedaan worden én grond worden afgegraven voordat de 26 woningen gebouwd konden gaan worden. De schop zou in april of mei de grond in gaan, maar dat zou ongeveer een half jaar later worden. Dit tot grote verontwaardiging van de toekomstige bewoners én politieke partijen. Zij vroegen zich af of het terrein, dat al lange tijd braak ligt, niet eerder onderzocht had kunnen worden. Ook vreesden zij dat de planning aannemer niet meer aan zou sluiten.

Hogere kosten
De vervuiling bevindt zich ter hoogte van de voormalige speelplaats in de bovenste 50 centimeter van de bodem en dat moet gesaneerd worden. Toekomstige bewoners baalden enorm van het feit dat zit zo'n zes maanden vertraging op zou leveren. Ook maakten zij zich zorgen of de desbetreffende aannemer, die project Reuzelaar vanaf dit voorjaar op zijn planning had, over een half jaar wel tijd heeft. Politieke partijen sprongen op de bres voor de kopers. Zo vroeg het CDA zich af waarom het terrein niet veel eerder onderzocht is op vervuiling. Ook vreesde men voor hogere kosten en extra woonlasten. De opgelopen vertraging was voor de toekomstige bewoners een enorme tegenvaller en zorgde voor behoorlijk wat onrust. Te meer omdat de stukken grotendeels al bij de notaris lagen en koopcontracten voor huidige woningen getekend waren. Nu blijkt dat de vertraging alleszins mee valt. De leden van CPO Reuzelaar hebben recent overleg gehad met de gemeente, de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en de aannemer over de stand van zaken en mogelijkheden voor wat betreft de planning. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die de Halderbergse Bode heeft ontvangen.

Vervuild

Uit de resultaten van het aanvullend onderzoek blijkt dat de vervuiling zit in het gebied dat als openbare ruimte is ingedeeld en in negen van de 26 kavels (5 tot en met 13). "Omdat de hoeveelheid vervuilde grond beperkt is, kan dit opgelost worden via een verkorte procedure en volgens planning kan deze, inclusief het saneren van de vervuilde grond, in week 22 afgerond zijn. De gemeente heeft dit nu al in gang gezet", zo blijkt uit de stukken. "Op het gedeelte dat niet is vervuild (1 t/m 4 en kavels 14 t/m 26), mag al direct gestart worden met bouwrijp maken. Het bouwrijp maken van dit deel kan dus parallel aan de saneringsprocedure lopen. Omdat de aannemer wil starten met de kavels 23 t/m 26 en zo in 6 fasen naar kavel 1, komt dat mooi uit."

Afstemmingsproblemen

De gemeente, de aannemer, de aannemer en de Nuts-bedrijven hebben op korte termijn overleg om te kijken in hoeverre zaken op elkaar kunnen aansluiten om zo snel mogelijk de bouw van het eerste blok te kunnen starten. "Misschien blijkt de tijdwinst door zaken parallel te laten lopen niet op te wegen tegen de extra afstemmingsproblemen die daardoor kunnen ontstaan. In dat geval start het bouwrijp maken pas na de eerste week van juni en zal nog minimaal 4 weken duren. De bouw start dan ook vier weken later", zo laat het bestuur van CPO haar achterban weten. Het bestuur is tevens van plan om de notaris te vragen of het mogelijk is om de akten van de schone kavels tijdens het bouwrijp maken te laten passeren, zodat de aannemer direct daarna met bouwen kan starten. "Wij gaan er voorlopig van uit dat de bouw uiterlijk in de tweede helft van juni kan starten en wij in de tweede helft van mei kunnen passeren", zo besluit men.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief