José Frijters draait al meer dan 60 jaar wekelijks de klok van de Stampersgatse kerk op. Foto: Johan Wagenmakers
José Frijters draait al meer dan 60 jaar wekelijks de klok van de Stampersgatse kerk op. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

José Frijters dient al 65 jaar de kerk

Door: Johan Wagenmakers algemeen

STAMPERSGAT - Als jongen van 9 jaar werd José Frijters (74) misdienaar. Slechts weinigen kunnen zeggen dat ze 65 jaar later nog steeds dienen. Nog altijd wordt er op vrijdag in de sacristie een viering gehouden, die door hem wordt voorbereid. Ook zorgt hij er al meer dan 60 jaar voor dat de kerkklokken worden opgedraaid.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

José, geboren en getogen in Stampersgat, is vrijwel zijn hele leven dienstbaar aan de kerk. Zijn ouders deden ook al veel voor de katholieke gemeenschap en na zijn 1e Heilige Communie werd José misdienaar. "Ik zag dat wel zitten. Later werd ik samen met Jac Vermaat door koster Adrie van Gaans vaker betrokken bij de voorbereiding van de diensten. Op 15-jarige leeftijd werd ik officieel zijn assistent. Aanvankelijk mocht ik veel dingen niet van hem, maar geleidelijk begon ik hem meer en meer te vervangen," vertelt José.

Pastoors

"Op kerstochtend had Adrie zich eens verslapen voor de mis van 5 uur 's ochtends. Om pastoor Lips niet boos te maken, ben ik bij Adrie's huis via het gangetje en door, via een luikje, het openen van een deur naar zijn slaapkamer gegaan om hem uit bed te trommelen," haalt hij een leuke anekdote op. In die 65 jaar heeft José onder heel wat pastoors gediend zoals onder meer Lips, Maas, De Kort, Van den Bosch, De Rooij, Verbeek en nu Prasing. In al die jaren heeft hij heel wat veranderingen en aanpassingen meegemaakt. "Wat mij in het verleden erg stoorde was het rang- en standsverschil, waardoor mensen met iets meer vermogen altijd voorin zaten en de 'gewone' mensen maar op een stoeltje aan de zijkant moesten plaatsnemen."

Sluiting

Aan het kosterschap van José dreigde bij de sluiting van de kerk in november 2012 een abrupt einde te komen. "Tijdens een dankjewel-avond voor de vrijwilligers is het idee ontstaan om een dienst in de zaal boven de Steiger te gaan houden, die later tijdens de verbouwing van het dorpshuis naar de sacristie is verhuisd. Daar houden we nog steeds elke vrijdagavond een dienst met koffie en koeken na." Ook kwam de kerk in Oud Gastel hem om hulp vragen. "Daar ben ik van lieverlee ingerold. Eerst met dienen, later wat klusjes en nu help ik ook al mee bij diensten van andere kerken."

Kerkklokken

"Ik woon dan nu al 22 jaar in Gastel, maar ben na de verhuizing alles in Stampersgat blijven doen. Zo ben ik lid van de gymclub en de KBO." Tevens zorgt José er al meer dan 60 jaar voor dat wekelijks de kerkklokken worden opgedraaid. "Dat doe ik al vanaf mijn 12e jaar. Het kan in principe 1x per week, maar ik doe het 2x want dan is het minder zwaar en hoef ik niet zo veel te draaien. Eerst verving Jan Voet mij weleens tijdens vakanties, maar als ik nu vakantie heb zet ik de klok stil. Dan weten de mensen wanneer ik weg ben," lacht hij.

Dankbaar

Het vergt het nog een behoorlijke inspanning om via de trappen van de toren, over een houten 'loopbrug' over het middenschip, via houten trapjes en smalle opstapjes bij het uit 1924 stammend 'kloppend hart' van de klokken te komen. Deze gang heeft José in zijn leven al ontelbare malen genomen. Met een grote sleutel draait hij soepeltjes en vlot de beide gewichten weer omhoog. "Het opdraaien is voor het slaan van de hele en halve uren. Het echte klokkenluiden mag niet meer, maar dat ging automatisch. Zolang als ik het kan en zolang áls het kan blijf ik dit doen. Het is voor mij een mooie beleving dat ik, door de diensten in de sacristie, toch in de kerk van Stampersgat mijn 60 jaar als koster zal kunnen volmaken. Daarvoor ben ik eigenaar Adrie Kuijstermans hartelijk dankbaar," besluit hij. 

José Frijters begeleidt in 2003 misdienaars op weg naar een Heilig Vormsel Dienst.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief