Kees Franken is erg verguld met zijn Koninklijke Onderscheiding.
Kees Franken is erg verguld met zijn Koninklijke Onderscheiding. (Foto: Johan Wagenmakers)

Kees Franken blij verrast met lintje

  algemeen

STAMPERSGAT - Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. In onze gemeente hebben in totaal 9 mensen de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen, door burgemeester Jobke Vonk opgespeld gekregen. De komende weken zetten we de gedecoreerden in het zonnetje. De spits wordt daarbij afgebeten door de 72-jarige Kees Franken uit Stampersgat.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Kees Franken woont zijn hele leven al op Stampersgat en daarbij ook nog eens in het ouderlijk huis waarin hij is geboren. "Mijn vader was kolenboer en later werd ik als vanzelf Kees van de kolenboer. Ik was eens ziek en mijn baas kwam mij opzoeken en vroeg waar Franken woonde. Die kende ze niet, maar wel een zekere Kees van de kolenboer. Dat was het huis waar mijn baas voorstond," lacht Kees.

Trouwen

Kees was blij verrast dat de burgemeester hem een bezoek bracht en hem vertelde dat hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau was geworden. "Ik ben daar nooit zo mee bezig geweest en had er niet op gerekend, maar de avond daarvoor kreeg ik toch wel iets door ja. Onze zoon zou zogenaamd gaan trouwen en ik moest op tijd én netjes aangekleed klaar staan. Vrijdagochtend, de kinderen waren ook allemaal al binnengelopen, ging de bel en stond de burgemeester op de stoep." Zijn vrouw An vind de onderscheiding in elk geval meer dan terecht: "hij staat zijn leven lang al voor iedereen klaar."

Nar Kiske

Kees heeft er dan ook een lange lijst van verdiensten voor de Stampersgatse gemeenschap opzitten en zet zich nog steeds belangeloos in voor onder meer carnaval, voetbal en het Stampershuis. "Meer dan 41 jaar ben ik lid geweest van carnavalsvereniging de Meekrap, waarvan 15 jaar als Nar Kiske en heel veel jaren als lid van de Raad van Elf. Hoewel ik er nu al 11 jaar uit ben, help ik nog steeds mee om de heks aan te kleden en ben ik tijdens de optocht verkeersregelaar. Iets wat ik trouwens ook altijd deed bij de wielerronde, maar die wordt sinds vorig jaar niet meer verreden." Bij de jaarlijkse zeskamp op Koninginnedag deed de Meekrap ook altijd mee met een Rad van Fortuin. "Dan zaten we vaak 's ochtendsvroeg al aan het bier en er waren er bij die dan om negen uur al naar bed gingen om pas half in de middag terug te komen," schatert Kees het uit. "Och," zegt zijn vrouw op droge toon: "héél zijn leven is een anekdote."

Wielerronde

In 1988 was Kees een van de oprichters van de vorig jaar ter ziele gegane Stichting Wielerronde Stampersgat. Daarbij is hij tevens jarenlang bestuurslid geweest en onderhield contacten met de vrijwilligers, verzorgde de opslag van het materiaal, verkocht huis-aan-huis boekjes, ondersteunde de jury en hielp mee met het opbouwen van het parcours zoals het neerzetten van dranghekken en het ophangen van spandoeken. Naast de jaarlijkse wielerronde organiseerde de stichting ook de Cheltenhamrun en een veldrit. "Nu het wielercomité is opgeheven is dat dus klaar. Stampersgat is gewoon, net als meer dorpjes, te klein om dit soort zaken vol te blijven houden," zegt hij berustend.

Derby's

Dat geldt min of meer ook voor VV De Schutters, waarvan het eerste stijf onderaan in de vijfde klasse staat. "Waar is de tijd gebleven dat er weken vooraf gesproken werd over de derby's tegen DIVO en SC Gastel," vraagt Kees zich af. "Veel clubjes zijn al weg en ook de Schutters hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden." Vanaf 1998 is hij als vrijwilliger nauw betrokken en trekt onder andere de lijnen. "Na het plotse overlijden van Adrie Scheepers ben ik dat gaan doen en later ben ik ook KNVB-consul geworden en beslis of wedstrijden al of niet door kunnen gaan." Naast al dit vrijwilligerswerk hangt Kees nog steeds jaarlijks de kerstverlichting voor de Ondernemersvereniging op en is hij regelmatig taxichauffeur voor bewoners van het Stampershuis. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Oleja

Elektromonteur industrie m/v

Groot-Ammers, Moerdijk en de Botlek

Werken in de Horeca

Oss

Kok

Klein Zundert

Chauffeur

Moerdijk

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief