De SP heeft pamfletten opgehangen.
De SP heeft pamfletten opgehangen.

Jan Mollen niet blij met 'onterechte' aanval van SP

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - In het centrum hangen pamfletten waarop wethouder Mollen 'bedankt' wordt voor de blauwe zone. Hiermee uit de SP haar onvrede over het besluit, dat onder andere na overleg met de klankbordgroep met daarin twee SP-leden. De SP wilde eerder niet met de gemeente in gesprek, tenzij het besluit van tafel werd geveegd. "Maar dat is democratisch genomen, daar kon ik niet op ingaan", reageert Mollen. Ivo Kalis van de SP is een andere mening toegedaan. Volgens hem is de blauwe zone alleen in werking getreden om eigenaar van de Wagenhoek tegemoet te komen en kost het onnodig geld. 

Sinds vorige maand zijn er blauwe zones in een gedeelte van het Dr. Huysmansplantsoen en op de Kade. Daar mag maximaal twee uur geparkeerd worden. Enkele omwonenden van het Dr. Huysmansplantsoen zijn hier niet blij mee, omdat zij nu op een deel van het parkeerterrein niet meer de hele dag kunnen parkeren. Ook zouden minder mobiele bewoners niet meer dichtbij hun voordeur kunnen parkeren. De SP heeft daarop pamfletten opgehangen.

Klankbordgroep

Wethouder Jan Mollen wordt daarop persoonlijk aangevallen en dat vindt hij niet terecht. "De blauwe zones zijn er gekomen na ruim overleg, veel onderzoek en veel afwegingen. Een klankbordgroep met daarin ondernemers, bewoners, verkeersdeskundigen én twee leden van de SP", zo blikt hij terug.

Politieke procedures

Mollen wist dat de SP, die overigens geen zetel in de gemeenteraad heeft, niet blij was met de parkeerplannen. "We wilden als gemeente met de SP in gesprek en hebben de leden meerdere maken uitgenodigd. Men wilde echter alleen aan tafel als we het besluit van tafel zouden vegen. Dat is iets wat ik onmogelijk kon doen. Het gaat om een democratisch genomen besluit. Daar kunnen we geen streep door zetten, omdat de SP anders niet wil praten", zo legt hij uit. "Ik ga ervan uit dat de SP weet hoe de politieke procedures lopen dus ik begrijp niet dat deze eis überhaupt werd neergelegd. Ook vind ik het heel jammer dat ze dan wel dergelijke posters ophangen, zonder dat we naar elkaar hebben geluisterd."

Parkeerkaart

Mollen geeft aan dat senioren en mindervaliden een gehandicaptenparkeerkaart aan kunnen vragen, zodat de afstand geen probleem hoeft te zijn. Daarnaast benadrukt hij dat slechts een deel van het desbetreffende parkeerterrein is ingericht als blauwe zone. Over een jaar worden de blauwe zones geëvalueerd. 

Opbrengsten

Ivo Kalis van de SP laat naar aanleiding van de publicatie weten: "De bewoners hebben door middel van de posters laten zien dat zij zich benadeeld voelen. Het is ons duidelijk geworden dat het wethouder Mollen alleen te doen is om de eigenaar van de Wagenhoek, de Van Deursen Groep tegemoet te komen. Deze heeft namelijk aangegeven dat potentiële huurders alleen komen als er een blauwe zone is. Desalniettemin levert de blauwe zone ons inziens niets op. Het zorgt niet voor minder leegstand in de rest van het centrum én een te grote parkeerdruk was er toch al niet. We hebben zeventig procent van de ondernemers gesproken en het grootste deel ziet dit plan niet als oplossing. De hele blauwe zone kost de gemeente een ton en bovendien moest er een extra BOA komen. De opbrengsten van de bekeuringen komen daarnaast niet in de kas van Halderberge, maar gaan direct naar het Rijk. We hebben er dus helemaal niets aan", zo vindt Kalis. Ook de locatie van de zone op het plein zint hem niet. "Het gedeelte dat het dichtst bij de Wagenhoek ligt, maar óók bij de ingang het appartementencomplex waar veel senioren wonen, is nu blauwe zone. Mollen heeft eerst aangegeven dat bewoners eventueel een ontheffing moesten krijgen, maar een maand later kwam hij hier in de raadsvergadering op terug. Mollen wil nu de bewoners op kosten jagen door hen een invalidenparkeerkaart aan te laten vragen. Bovendien blijkt nu in de praktijk dat sowieso het deel zonder blauwe zone als eerste vol staat!"

Bedenkingen

Hij geeft aan dat de SP wel degelijk met de gemeente aan tafel wil. "Wij hebben een manifest ingediend en in oktober 2018 een bezwaarschrift. Antwoord op deze vragen hebben wij pas eind maart gekregen nadat er meerdere keren over gemaild is en er een officiële klacht is ingediend bij de gemeente. Op de antwoorden van de vragen hebben wij onze bedenkingen en dit gaat dan ook weer terug naar de gemeente", zegt Kalis. "We wilden best met de gemeente aan tafel, maar pas nadat het bezwaarschrift was behandeld en nadat we de bewonersgesprekken hadden gevoerd. We hebben inderdaad aangegeven alleen direct aan tafel te komen als het besluit van tafel werd geveegd. Mollen kon dit besluit nemen, althans vóórdat de raad er aan te pas moest komen omdát het hele plan een ton moest kosten." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief