Ad Manniën in zijn element op zijn favoriete stek aan de waterkant van de Zandwiel.  Foto: Johan Wagenmakers
Ad Manniën in zijn element op zijn favoriete stek aan de waterkant van de Zandwiel. Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

Geduld vangt... Koninklijk Lintje

  algemeen

HOEVEN - Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. In onze gemeente hebben in totaal 9 mensen de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen, door burgemeester Jobke Vonk-Vedder opgespeld gekregen. De komende weken zetten we de gedecoreerden in het zonnetje. Deze week aandacht voor Ad Manniën (69) die zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel inzet voor Geduld Vangt Vis.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Het zit volgens Ad Manniën toch in de genen want zijn vader Toon heeft destijds, met name voor zijn inzet voor VV Hoeven, het Wit Gele Kruis en de vakbond, ook een lintje gekregen."Hij stond bekend als de grootste schooier van Hoeven. Toen mijn vrouw Jannie en ik, na elf jaar in Oudenbosch te hebben gewoond, terugkeerden naar Hoeven zeiden de mensen: 'de zoon van de schooier is terug'," schatert Ad het uit. Ad echter heeft het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau te danken aan zijn zeer grote verdiensten voor de plaatselijke visclub Geduld Vangt Vis.

Eigengemaakt vishengeltje

Vanaf 1987 tot heden is Ad vrijwilliger en lid, penningmeester, secretaris en - sinds 2012- voorzitter. De laatste jaren is hij zelfs penningmeester, secretaris en voorzitter ineen. "Elke dag is het bestuursvergadering hier binnen." Het is allemaal begonnen doordat Ad met zijn tweede zoon Koen en een eigengemaakt vishengeltje naar de polder ging om te vissen. "Van lieverlee ben ik er zo ingerold en ben later lid geworden van Geduld Vangt Vis, waardoor we aan jeugdwedstrijden konden meedoen. Toen Koen 18 jaar werd is 'zijn rol' overgenomen door onze kleinzoon Sven - de zoon van 'onze Bas' - en heb ik die weer tot zijn achttiende begeleid," vertelt een trotse Ad .

Verdiensten

Vanaf 1989 tot enkele jaren terug was Ad jeugdleider. "Dat was een hele leuke tijd. Vaak weekenden weg. Pannenkoeken en verse soep mee." Sinds 1996 verzorgt hij wedstrijden en de ledenadministratie. Daarnaast verricht hij diverse onderhoudswerkzaamheden, controleert hij op vispassen en verkoopt hij dagvergunningen bij de viswateren. Tijdens zijn bestuursperiode heeft hij de club op het gebied van financiën in goede banen geleid en zijn de gepachte viswateren de Zandwiel en de Brillewiel in de Hoevense Beemden, in samenwerking met Staatsbosbeheer en het Waterschap, uitgebaggerd en opgeknapt.

Clubkampioen

Ad heeft ook actief aan wedstrijden in clubverband meegedaan. "16 jaar achtereen - op één jaar na - ben ik eerste geworden. Het geheim zit in mijn visdoos," zegt hij met een knipoog. De vereniging viert dit jaar het 60-jarig bestaan en telt momenteel nog 767 leden, waarvan 89 jeugdleden. "Uit de gehele regio, zelfs die 's zomers op de camping zitten. De meesten willen geeneens een wedstrijd, maar gewoon vissen. De vereniging draait op drie vrijwilligers, maar bij calamiteiten zoals de storm van een paar jaar geleden, hebben we genoeg helpende handen om de boel weer snel op orde te krijgen en daar ben ik best trots op."

Reetjes

"Hij doet het met hart en ziel en staat daarbij altijd klaar voor de club. Het was overigens nog een hele toer om hem die vrijdag thuis te houden. Ik had bewust familie uitgenodigd," zegt zijn vrouw Jannie. "Kom ik nietsvermoedend van de wc af, staat de huiskamer vol met de burgemeester voorop," lacht Ad. Vissen doet Ad, zeker na zijn pensionering, nog haast elke dag. "Het is niet alleen maar het vissen, het is daar zo'n fantastische omgeving waar ik tot rust kom. Als je 's morgens heel vroeg zit te vissen komen aan de overkant enkele reetjes drinken. Prachtig toch!"

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief