Breda International Airport krijgt voorbeeldfunctie in strijd tegen criminaliteit op kleine vliegvelden

  algemeen

BOSSCHENHOOFD - Op Breda International Airport is een intentieverklaring ondertekend waarin overheid en vliegveld verdergaan gaan samenwerken om de veiligheid en het toezicht rondom deze luchthaven verder te bestendigen. Daarbij heeft Breda International Airport een voorbeeldfunctie voor de andere twee kleinere luchthavens in Noord-Brabant en Zeeland.


Omdat kleine luchthavens steeds aantrekkelijker worden voor ondermijnende criminele activiteiten, zoals drugshandel, mensensmokkel en het transporteren van geld en illegale goederen, is het van belang om dit in een voortijdig stadium te voorkomen. Burgemeester Jobke Vonk-Vedder van de gemeente Halderberge meldde tijdens de bijeenkomst op het vliegveld dat vorig jaar tijdens een grootscheepse controle onder regie van de gemeente er gelukkig geen ernstige misstanden op en rond de luchthaven zijn geconstateerd.

Ingrijpen

"Het is zeker wel belangrijk om de vinger aan de pols te houden, nu al de veiligheid te vergroten en in te grijpen wanneer nodig. Daarbij moeten de lijnen kort zijn en de toezichthouders zichtbaar gemaakt worden."


Lekke manden
"Wij zitten hier in een prachtig gebied, de delta van Europa. Ondertussen gedijt de ondermijnende criminaliteit hier heel goed. Kleinere luchthavens zijn betrekkelijk lekke manden, dus moeten we gaan samenwerken en informatie die we hebben delen met elkaar. In de criminaliteit gaan enorme bedragen om. Is het allemaal nog wel in proportie tussen doel en middelen? Deze intentieverklaring is méér dan wat letters op papier. We zijn er echt klaar mee met die criminaliteit," gaf Wim van de Donk, commissaris van de Koning van Noord-Brabant, onder meer te kennen in zijn woordje.

Voedingsbodem
Burgemeester Paul Depla van Breda, in zijn rol als lid van de Taskforce is van mening dat het succesvol kan zijn wanneer de georganiseerde overheid niet alleen tegen de georganiseerde misdaad optrekt, maar dit samen doet met maatschappelijke branches. "We willen zoveel mogelijk interveren in criminele organisaties en de preventieve kant daarmee versterken. Als de maatschappij eenmaal beseft hoe het werkt, dan is de voedingsbodem verdwenen," zegt hij verder.

Ondertekening

De intentieverklaring werd ondertekend door Breda International Airport, gemeente Halderberge, Provincie Noord-Brabant, Politie (Landelijke Eenheid en eenheid Zeeland-West Brabant), Douane, Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee.


Virtual gates
Een belangrijke fysieke uiting is de plaatsing van een tweetal zogenaamde virtual gates bij de toegangen die alle auto's die in- en uitrijden registreren. Op deze manier weet de luchthaven op elk moment wie er binnen zijn. "Het is zeker goed dat dit convenant er nu is, maar we zijn er nog lang niet. Het is nog maar een begin," laat Rob Spijkers, senior beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid van de gemeente Halderberge en als zodanig nauw betrokken bij de totstandkoming van dit convenant, ten slotte weten.


Afgesloten
Met de ondertekening van de intentieverklaring is het project dat de Taskforce
Brabant-Zeeland eind 2017 startte afgesloten. Doel was om het bewustzijn over de kwetsbaarheid van kleine luchthavens te vergroten en tevens om deze kwetsbaarheid te verminderen, waarbij Breda International Airport zeker een voorbeeld is voor de overige kleinere luchthavens in Nederland. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief