In Bergen op Zoom zijn de glasbakken al aangepast.
In Bergen op Zoom zijn de glasbakken al aangepast. Foto: Remko Vermunt

Halderbergse glasbakken bijna geschikt voor blikafval

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Nog een week en dan kunnen inwoners van de gemeente Halderberge blik apart inleveren bij de glasbak. Alle glasbakken in Halderberge worden aangepast en inwoners krijgen een flyer thuisbezorgd waarop precies staat wat er van hen verwacht wordt. Het is één van de maatregelen die de gemeente treft in samenwerking met afvalverwerker Saver om de hoeveelheid restafval in de gemeente terug te dringen.

Alle in de gemeente Halderberge worden volgende week aangepast naar de nieuwe werkwijze. De glasbak is geschikt, wanneer er een paarse markering is aangebracht voor het blikafval. Voorheen had je drie vakken bij de glasbak: één voor wit glas, één voor bruin glas en één voor groen glas. Maar, omdat het gekleurde glas toch vaak verkeerd terechtkomt, moet dit in de fabriek nog gesorteerd worden. Daarom wordt het gekleurde glas nu samengevoegd en daarmee houdt de gemeente één vak over voor blikafval. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld bier- of energiedrankblikjes, maar ook aan flessen van siroop of deodorantbussen of kroonkurken. Het is niet de bedoeling dat hier verfblikken in worden gegooid.

Goedkoper

Blik is een afvalsoort die oneindig her te gebruiken is net als glas en daarom is het volgens Saver zonde om dit bij het restafval te laten zitten. "Samen met andere Saver-gemeenten hebben we gekeken wat we daarmee konden. De gemeente Roosendaal heeft een pilot gehad waarbij blikafval in de glascontainer kon. Daarbij zijn de glasstromen groen en bruin samengevoegd tot bont glas, zodat er ruimte was voor blik. De resultaten hiervan zijn positief. Bovendien is de blikstroom geld waard. Zonder veel inspanningen kunnen we op deze manier extra inkomsten genereren", zo legde wethouder Hans Wierikx eerder uit.

Flyer

Vorige week is ook de gemeente Roosendaal overgestapt op deze werkwijze en de gemeente Woensdrecht volgt net als Halderberge volgen binnenkort. De gemeente Halderberge laat weten dat alle inwoners volgende week een flyer kunnen verwachten waaruit precies blijkt hoe het blik apart ingezameld wordt en wat er zoals apart ingeleverd mag worden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief