Social Klus is erop gericht om praktische hulp te bieden aan hen die het nodig hebben.
Social Klus is erop gericht om praktische hulp te bieden aan hen die het nodig hebben. (Foto: Social Klus )

Social Klus komt naar Halderberge

  algemeen

HALDERBERGE - Er zijn van die klussen die je zelf niet (meer) kunt, maar waar je geen mensen in je omgeving mee wilt lastig vallen omdat je hun helpende hand al zo vaak nodig hebt. Of je hebt simpelweg niemand die je voor zulke klussen kunt vragen. Social Klus maakt het vragen van hulp laagdrempelig en voor de minima zelfs goedkoop en in uiterste gevallen zelfs gratis. Het werkgebied wordt uitgebreid naar Halderberge en later zal ook Moerdijk volgen.


In de tijd waarin de samenleving steeds individualistischer werd, maar mensen wel steeds langer thuis moeten blijven wonen, probeert Social Klus het verschil te maken. Er zijn zoveel klussen in en rond het huis die moeten gebeuren. Van tuinonderhoud tot tuinbestratingen, verfklussen, laminaat leggen, verhuizen, meubels in en uit elkaar zetten, kleine onderhoudsklusjes zoals lampen verwisselen, gordijnrailsen ophangen en loodgieterswerkzaamheden. Het is slechts een greep uit de hulp die Social Klus kan bieden aan mensen die het niet zelf kunnen en niet beschikken over een groot vangnet.

Spaarpot
Gijs Bullens is een van de kartrekkers van het bijzondere initiatief: "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die bewoners van de gemeente Halderberge en Moerdijk ondersteunen met allerlei praktische diensten. Eigenlijk iedereen kan een verzoek bij ons doen zolang je maar in ons werkgebied woont! Of je nu oud, jong, alleen woont of met een heel gezin, een beperking hebt of helemaal niets, je 100% zelfstandig woont of misschien ambulante woonbegeleiding krijgt. Iedereen kan een aanvraag doen. Wel kijken we samen óf we de klus kunnen klaren met de vrijwilligers en wat daar voor nodig is. Afhankelijk van de situatie en het inkomen wordt gekeken of de klus in overleg wordt doorgesluisd naar aangesloten ondernemers. Bij beperkt of geen budget wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor de vrijwilligersinitiatieven.

Spaarpot
"Eventuele middelen die nodig zijn proberen we via bijvoorbeeld de "Social-Spaarpot" te regelen of via andere partners. Voor mensen die geen financiële draagkracht hebben is onze dienstverlening gratis", aldus Bullens. "De Social Spaarpot wordt gevuld door de eigen bijdrages van de hulpvragers of losse donaties. Een percentage van de bijdrage gaat rechtstreeks naar de vrijwilligers die meehelpen en het overgrote deel gaat in de spaarpot. Deze spaarpot wordt dan weer gebruikt om andere hulpvragers zonder financiële middelen te helpen. Zo spreek je de verantwoordelijkheid van de hulpvrager aan én helpt diegene zijn/haar buurtgenoot."

Passende plek
Social Klus is erop gericht om praktische hulp te bieden aan hen die het nodig hebben. In Moerdijk wordt het initiatief later uitgezet, maar Social Klus gaat eerst van start in Halderberge. Daarvoor heeft de stichting natuurlijk vrijwilligers nodig en daar is men nog naar op zoek. "Iedereen heeft een talent die je kan inzetten om andere en jezelf blij te maken", zo redeneert de stichting. "We zoeken handige aanpakkers maar ook mensen zonder klus-ervaring kunnen we een passende plek bieden. Misschien vind je het wel leuk om alleen wat onkruid weg te halen, een doos te verhuizen of ben je juist op zoek naar sociale contacten. Voor iedereen is een plek. Of je nu op zoek bent naar een invulling sinds je met pensioen bent, tussen banen zit en je graag maatschappelijk wilt inzetten of juist wilt snuffelen aan een andere branche, een uitkering hebt maar toch graag aan de gang wilt", zo somt men op.

Veilig
De mensen van Stichting Social Klus hebben jarenlange ervaring met het ondersteunen, begeleiden en coachen van verschillende groepen, uit verschillende culturen, sociale klasse en/of een bepaalde beperking waardoor het soms niet altijd van een leien dakje gaat. "We trachten een fijne, veilige omgeving te creëren waarbij de sociale omgang met elkaar de eerste prioriteit heeft. Elk jaar hebben we één of meer leuke uitjes", aldus Bullens. Aanmelden kan via socialklus.nl 

 

 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief