Elly van Loon was aangenaam verrast en is toch wel trots op haar lintje.
Elly van Loon was aangenaam verrast en is toch wel trots op haar lintje. (Foto: Johan Wagenmakers)

Bij Elly staat vrijwilligerswerk voorop

  algemeen

'Dat vrijwilligerswerk doe ik toch wel, dat blijft erin zitten'


OUDENBOSCH - Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. In onze gemeente hebben in totaal 9 mensen de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen, door burgemeester Jobke Vonk-Vedder opgespeld gekregen. In deze rubriek zetten we de gedecoreerden in het zonnetje. Deze week aandacht voor Elly van Loon (75) uit Oudenbosch.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Op vrijdag 26 april kreeg Elly een telefoontje van Groenhuijsen of ze in kon vallen op het steunpunt Saint Louis, waar ze als vrijwilligster nauw aan verbonden is. Zonder argwaan ging ze daar naar toe, nam deel aan een overleg en werd meegelokt naar de zaal waar de dagverzorging plaatsvindt. "Daar zat de hele 'troep'. Veel bekenden en familie. Waarom zijn die hier? Wat komt de burgemeester hier doen? Het zal toch niet waar zijn hé?," zegt Elly terugdenkend aan dat moment. Volgens de aanwezigen sprak haar gezicht boekdelen van verbazing. "Dat lintje had van mij niet per se gehoeven, maar ik ben er wel trots op. Ik doe dat vrijwilligerswerk tóch wel, dat blijft erin zitten."

Voet aan wal

Elly en haar man Ad hebben beiden een scheepvaartverleden. Haar vader voer tussen Maastricht en Nijmegen en Elly is op hun stoomboot bij Nijmegen geboren waar ze ook is grootgebracht. Op school ging ze naar een schippersinternaat in Valkenburg. Zes jaar nadat ze Ad heeft leren kennen zijn ze getrouwd en gingen ze varen met hun eigen boot. Nadat hier in 1997 - noodgedwongen - een einde aan kwam, hebben ze voor het eerst 'voet aan wal' gezet en kwamen ze in Oudenbosch te wonen. "Dat kwam omdat onze dochter Annette hier op het internaat heeft gezeten." Omdat het vinden van een baan lastig was, werd ze vanuit de overheid getipt om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Ballen draaien

De toenmalige schoonmoeder van haar dochter nam Elly mee naar de Katholieke Oudenbosche Vrouwenvereniging (KOV), waar ze tot op de dag van vandaag nooit meer is weggegaan. Na een paar jaar vrijwilligster werd ze 1999 bestuurslid en vanaf 2004 voorzitster. "Er was destijds moeilijk aan nieuwe bestuursleden te komen, zo ga je er automatisch verder in. Bovendien ben ik wel een regelaarster, maar wel op een nette manier en ben graag bezig," verklaart ze. De KOV telt nu nog zo'n 38 leden. "Vroeger gingen we overal naartoe, maar de meesten zijn nu te oud om weg te gaan en ook de financiën laten dit niet altijd meer toe. Daarom houden we nu om de 14 dagen bingo bij het steunpunt, waarbij ik de ballen draai, en gaan we twee keer per jaar gezellig uit eten."

Steunpunten

Tevens is Elly al vele jaren als vrijwilligster aan Stichting Groenhuijsen verbonden en nauw betrokken bij creatieve activiteiten en de bingo bij drie steunpunten: Saint Louis en De Mulder in Oudenbosch en het buurthuis in Bosschenhoofd. "In de vakanties val ik ook nog wel eens in op andere steunpunten, maar altijd wel binnen Groenhuijsen. Wel hebben ze gevraagd om hier in Oudenbosch bij de Zellebergen te komen helpen, maar dat doe ik niet. 'Ik kom wel naar jullie toe als ik er straks kom wonen,' zeg ik dan," lacht ze. Samen met Ans Smolders staat ze verder ook nog maandelijks achter de bar van het Alzheimercafé.

Uniformen

Met naald en draad is Elly ook erg bedreven, getuige het feit dat ze maar liefst 12 uniformen gemaakt heeft voor de dames van het regiment genietroepen, waar binnen haar man erg actief is. "Die pakken heb ik in de loop der jaren gemaakt en worden bij officiële gelegenheden gedragen, zoals bij de Vierdaagse van Nijmegen, waar de genietroepen nog steeds de oversteek bij Cuijk verzorgen. Bovendien zorgde ik tot enkele jaren terug voor verse soep die dag." Carnaval bij Groenhuijsen en de vrijdagmiddag-bingo met de ouderen zijn voor Elly nog steeds de leukste activiteiten. "Ik plan zelfs de vakanties als daar niets te doen is. Soms is het net of het allemaal van mezelf is, maar je doet het of je doet het niet!

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>