De komst van het nieuwe grondstoffencentrum (milieustraat) van Saver zorgt ook voor een verandering in de afvalstoffenheffing.
De komst van het nieuwe grondstoffencentrum (milieustraat) van Saver zorgt ook voor een verandering in de afvalstoffenheffing.

Per kilo betalen op nieuw grondstoffencentrum

  algemeen

HALDERBERGE - De komst van het nieuwe grondstoffencentrum (milieustraat) van Saver zorgt ook voor een verandering in de afvalstoffenheffing. Inwoners krijgen voortaan geen 'gratis' tikken meer, maar betalen straks voor het restafval en voor dakleer per kilogram. Bijna alle andere afvalsoorten zijn bij maar liefst 28 afvalstromen gratis aan te leveren bij het nieuwe grondstoffencentrum.


In het verleden kregen alle huishouden in de gemeente Halderberge zes gratis tikken om restafval naar de milieustraat te brengen. Maar uit cijfers blijkt dat de meeste huishoudens die tikken nooit gebruiken. Slechts enkele huishoudens kochten tikken bij. Veel mensen hebben dus in het verleden indirect betaald voor tikken die ze nooit gebruikten.

Gratis inzamelen

Daarom wordt er bij de nieuwe milieustraat voor gekozen om te betalen per kilo. "We beginnen bij een minimum van twee kilo en dat kost je dan 0,48 cent. Per kilogram komt er daarna 0,24 eurocent bij. Dat geldt overigens alleen voor het restafval en dakleer. Grondstoffen zoals hout, metaal, papier en karton, maar ook autobanden, textiel, tapijten, asbest en matrassen mogen allemaal gratis ingeleverd worden. Deze grondstoffen zijn allemaal herbruikbaar, daarom willen we inwoners ook aanmoedigen om hun afval goed te scheiden. Als je goed scheidt, hoef je bijna geen restafval te hebben", zo stelt wethouder Jan Mollen.

Aan huis ophalen

Ook het aan huis ophalen van (groot) afval door Saver wordt goedkoper. De wethouder geeft een voorbeeld: "Als je nu een grote hoekbank wil laten ophalen, dan betaal je per kuub. Eén kuub staat gelijk aan vier tikken en vertegenwoordigt daarmee een waarde van vijftig euro. Een hoekbank is ongeveer twee kuub, je betaalt dus de vier tikken die je gratis hebt gekregen van de gemeente plus nog eens vijftig euro." In de nieuwe situatie betaal je tien euro aan voorrijkosten en per kuub restafval betaal je vijftien euro. "Dat betekent in deze situatie dat je veertig euro betaalt voor het ophalen van je bank, dat is dus tien euro goedkoper." Maar, het liefst wil de gemeente natuurlijk dat alles zo gescheiden mogelijk wordt ingezameld. "Want je kan je bank ook uit elkaar halen. De houten onderdelen mag je gratis naar het grondstoffencentrum brengen, net als het schuim en textiel. Dan betaal je dus helemaal niets."

Grondstoffen

De oude milieustraat is op vrijdag 26 juli voor de laatste keer open. Omdat zaterdag altijd een drukke dag is voor de milieustraat, is ervoor gekozen om in die laatste week op doordeweekse dagen tot 19.00 uur open te gaan. Het nieuwe grondstoffencentrum gaat naar alle verwachting op 30 juli open. Het wordt volgens Mollen een hele verbetering. Het wordt veel groter waardoor er veertig auto's per keer op kunnen, in tegenstelling tot de twintig auto's van nu. Daarnaast worden ook de containers voor populaire afvalstromen zoals 'groen' een stuk groter.

Kosten

Ondanks de komst van het nieuwe grondstoffencentrum, blijven de kosten voor de inwoners volgend jaar vermoedelijk hetzelfde. De raad heeft eerder al besloten dat de komst van het nieuwe grondstoffencentrum er niet voor mag zorgen dat de kosten stijgen. De tikken die inwoners straks overhouden bij de opening van het nieuwe grondstoffencentrum worden overigens niet uitbetaald. "Dat was in het verleden ook niet als je je tikken niet had opgemaakt aan het einde van het jaar en daar kunnen we nu dus ook niet aan beginnen", besluit de wethouder.  de wethouder.

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Bezorgers

Omgeving Roosendaal en Bergen op Zoom

Hulpmonteur

Gilze

administratief medewerker

Raamsdonksveer

Medewerker inpakafdeling

Berkel - Enschot

Senior Medewerker Kwaliteitsdienst

Oss

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief