Een oudheid herleeft in Oud Gastel met de paardentram langs 't Veerhuis met eigen paard op de gevel.
Een oudheid herleeft in Oud Gastel met de paardentram langs 't Veerhuis met eigen paard op de gevel. Foto: Claudia Koole

Oma met 10 kleinkinderen stapt op paardentram

Door: Claudia Koole algemeen

OUD GASTEL - Tijdens het Waterpoortweekend stond de historie centraal in het dorpje Oud Gastel binnen gemeente Halderberge. Meerdere keren reed de paardentram van Oud Gastel richting Kruisland naar Gastelsveer met een tramhalte tegenover het gelijknamige fonetische Gastel Sfeer. Ondanks het slechte weer waren bijna alle ritten volgeboekt. De animo kwam vooral van ouderen.

"Je zou verwachten dat de tram over de Markt rijdt in Oud Gastel, maar de bocht bij Veerkensweg was niet te maken", vertelt Marly Mulders, Gastheer van het Landschap bij Waterpoort. "Van oorsprong was de halte achter het Ministerie van Eten en Drinken, het restaurant aan de Kerkstraat. Van Breda ging je naar Etten-Leur naar Hoeven en Oudenbosch. Vanuit Oudenbosch naar Oud Gastel, Gastelsveer en van hieruit naar Willemstad, Roosendaal en Steenbergen. Vanuit Steenbergen kon je weer naar Bergen op Zoom."

Rit

Zo'n lange route was het niet met de paardentram van Oud Gastel naar Gastelsveer richting Kruisland. Toch werd onderweg een groot deel historie verteld door Kris van der Velden (14) en Minke van de Heuij (12). De paardentram zat nagenoeg de hele dag vol. "Alleen de laatste rit om 17.00 uur zat niet vol. We hadden deze extra rit ingepland omdat we nu één dag met de paardentram reden in plaats van twee dagen zoals we vorig jaar indeelden. Maar dit is een leermoment gebleken. Na 17.00 uur blijken mensen toch geen ambitie meer te hebben om deel te nemen aan een historische dag als deze", vertelt Marly Mulders.

Kleinkinderen

Eenmaal in Gastelsveer aangekomen op het terrein van Gastel Sfeer kon een streekproductenmarkt worden bezocht. Conducteur Merel raakte een moment verrast toen een oma aankwam met 10 kleinkinderen. "Dat zo mooi om te zien", vertelt ze. "Niet alle kinderen kwamen uit gemeente Halderberge, maar ze had haar meeste kleinkinderen bij elkaar gebracht om mee te gaan op de paardentram. Over het algemeen zijn het ouderen die interesse tonen in deze historie. Soms zijn het ook kinderen van de basisschool in Oud Gastel die hun ouders meenemen."

Historie

Mensen die zich verdiepten in de historie konden bij de halte op de Markt in Oud Gastel lezen dat het reeds begint in 1873 als Oud Gastel een station krijgt in 1892 met de benaming Zuid-Nederlandse Stoomtramweg Maatschappij, afgekort ZNSM. In dit jaar trok de stoomtram vijf keer vanuit Oudenbosch over de halte op de Achterdijk in Oud Gastel om verder te gaan naar station Gastelsch Veer, ook wel Lindenbergsche Veer genoemd. Hier had het tramwegknooppunt Gastelsveer overstapmogelijkheden naar Roosendaal en richting Kruisland en Steenbergen. In 1934 wordt dit aangesloten op de tramlijn Oudenbosch - Steenbergen die een aantal jaren later in 1937 afgebroken wordt. Er komt een nieuwe ijzeren brug in 1938 die in de Tweede Wereldoorlog vernietigd wordt. Er wordt tijdelijk een pondje ingezet. Pas in 1947 opent Rijkswaterstaat een Balleybrug bij Gastelsveer.

Liefdesgesticht

Marly Mulders: "Diverse mensen vonden het leuk en herkenbaar om de historie te horen. Er waren verschillende mensen die herinneringen hebben aan het Sint-Jozef Liefdesgesticht. Je merkt dat mensen geïnteresseerd zijn en ook de kinderen in de tram luisterden aandachtig." Bij een van de tramritten was de voorzitter van Waterpoort, Silvia Bal, aanwezig. De paardentram reed voor de tweede keer door Oud Gastel met twee Friese paarden van stal Brooijmans uit Oud Gastel. De tramwagon die getrokken werd door de twee trekpaarden is nog authentiek en komt uit de oude binnenstad van Dordrecht. Dat maakte de rit erg nostalgisch in een historisch kader. Het is nog niet zeker of in 2020 de paardentram rijdt. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief