Ad Braspenning van L&B Ledermode met de kampioensschaal, links Gerwin Valentijn, rechts Kees Broos. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Ad Braspenning van L&B Ledermode met de kampioensschaal, links Gerwin Valentijn, rechts Kees Broos. FOTO JOHAN WAGENMAKERS (Foto: Johan Wagenmakers)

Biljartteam L&B Ledermode stopt als landskampioen!

  algemeen

HOEVEN - Het biljartteam van L&B Ledermode heeft vorige week twee seizoenen eredivisie driebanden afgesloten met een niet meer verwacht landskampioenschap. Bij de strijd om de nationale beker afgelopen weekend strandde het team echter in de halve finales. Het biljartteam houdt na dit seizoen op te bestaan. Het team verhuist naar Maarssen, krijgt een nieuwe hoofdsponsor en daarmee ook een nieuwe naam.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Het team bestaande uit John Tijssens, Gerwin Valentijn, Peter de Backer, Dave Christiani en Eddy Merckx heeft op de valreep het onmogelijke alsnog waargemaakt. Miste het in het eerste seizoen de play-offs, dit jaar kwamen de biljarters in de reguliere competitie niet verder dan een vierde plaats en haalde daarmee op het nippertje nu wel de nacompetitie. En daarin wist het team behoorlijk te stunten: in de halve finale een overtuigende winst op titelverdediger SIS Schoonmaak uit Den Haag en in de finale een dubbele winst tegen het Zundertse STZ (8-0 en 2-6). Daarmee werd het team, met als thuishaven 't Tapperijke in Hoeven, kampioen in de Buffalo league. Een week later nam STZ In de halve finale van de beker echter revanche door L&B uit te schakelen.

Op papier

De landelijke Buffalo league bestaat in totaal uit 12 teams, die vanaf september tot en met maart een gehele competitie spelen. De beste vier gaan daarna over naar de play-offs om onderling om het kampioenschap te strijden. "Vooraf op papier waren we zeker een van de topfavorieten," vertelt Gerwin Valentijn, "maar achteraf gezien zijn we vrij onverwacht kampioen geworden. Nadat we de eerste finalewedstrijd met grote cijfers hadden gewonnen, ben ik in de terugwedstrijd reserve geweest, zodat we uiteindelijk allemaal hebben meegedaan." De 51-jarige Gerwin heeft al een heel biljartleven achter de rug, waarbij hij zelfs tussen de jaren '94 en '04 achtste op de wereldranglijst heeft gestaan. "Eigenlijk speelde ik toen beter als dat ik kon."

Turbulente jaren

Ad Braspenning, eigenaar van L&B Ledermode dat sinds twee jaar naamsponsor is, speelt zelf ook al jaren biljart. "Ik speel nu in L&B 2 in de vierde divisie en wij zijn dit jaar óók kampioen geworden. Kees Broos van 't Tapperijke heeft mij twee jaar terug benaderd om naamsponsor van dit team te worden. We waren het snel eens met elkaar," vertelt Ad. "Naast het beschikbaar hebben van een goede speelruimte, moet je een naamsponsor en teamleiders vinden én de wedstrijdkosten afdekken vooraleer je mee kunt doen. Uiteraard ben ik blij met dit kampioenschap, want het waren twee turbulente jaren," legt Kees Broos verder uit. "Als klein manneke kwam ik al bij Kees Broos over de vloer. Ik heb in heel veel verschillende teams en clubs gespeeld. Dit is een mooie - wat mij betreft voorlopige - afsluiting van onze carrière," zegt Gerwin strijdbaar.

Dat zegt Gerwin omdat er zeer waarschijnlijk én noodgedwongen een einde komt aan het L&B Ledermode biljartteam. Door allerlei interne strubbelingen, met name op sponsorgebied waar de huidige naamsponsor part noch deel aan heeft, verhuist de club naar het Utrechtse Maarssen en krijgt daarbij tevens een nieuwe naam en hoofdsponsor. De Backer, Merckx en Christiani verlaten het team en Tijssens en Valentijn gaan mee naar Utrecht.

Sponsoren
"Heel erg jammer dat het zo moet eindigen. Als spelers konden we erg goed met elkaar overweg, maar twee hoofdsponsors veroorzaakten zodanige problemen dat het team nu uit elkaar is gevallen," zegt Gerwin. "Sponsoren die de biljartsport een warm hart toedragen roep ik bij deze op, zodat we alsnog een vervolg aan dit succes kunnen geven en toch door kunnen starten. Het zou zonde zijn dat één van de mooiste biljartzalen van Nederland, met een goede publieke belangstelling, verstoken zou zijn van biljarten op het hoogste niveau," merkt Kees ten slotte hoopvol op.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>