Het gemeentebestuur van de gemeente Halderberge.
Het gemeentebestuur van de gemeente Halderberge. (Foto: Gemeente Halderberge )

Halderbergse financiën lijken volledig op orde

  algemeen

HALDERBERGE - De Zomernota laat een sluitende begroting zien. Voor 2019 verwacht de gemeente Halderberge een minimaal plusje van 2789 euro, maar de jaren erna ziet het er aanzienlijk zonniger uit. Dit met uitzondering van 2022. maar daarvan ligt de oorzaak in het feit dat nog niet bekend is welke bijdrage Halderberge dan vanuit het rijk kan verwachten. "En wij rekenen geen geld mee waarvan we nog geen toezeggingen hebben", zo laat het college weten. Wethouder Jan Mollen van Financiën laat verder weten dat de gemeentelijke belastingen alleen volgens de inflatie verhoogd zullen worden.


DOOR VERA DE GEUS

Er zit een tevreden wethouder Jan Mollen. "Ik denk dat we als college alleen maar hel erg trots kunnen zijn dat we een sluitende begroting kunnen overleggen met een goed algemeen toekomstperspectief", zo begint Mollen. "We kunnen ook constateren dat het weerstandsvermogen (de mate aan waarin de gemeente in staat is om financiële tegenvallers op te vangen, red.) ontzettend is verbeterd. Enkele jaren zaten we nog onder de 1 en inmiddels is dat 3,66. Dat is een hele fijne gedachte."

Werkprogramma

Voor dit jaar verwacht Halderberge te eindigen met een bijzonder bescheiden plusje van 2789 euro. Voor Mollen desalniettemin ets om tevreden over te zijn, omdat er voorheen flinke rode cijfers verwacht werden. "We hebben niet aan knoppen hoeven draaien waar we niet aan willen draaien", zo zegt Mollen doelend op het feit dat de gemeentelijke belastingen alleen omhoog gaan volgens de inflatiecorrectie. "Sommige plannen hebben we doorgeschoven zonder afbreuk te doen aan de ambities die we als college hebben opgenomen in het collegewerkprogramma."

Rooskleurig

De komende jaren zien er volgens de Zomernota, die een vooruitblik op de jaren 2020-2023 geeft rooskleurig uit.Volgend jaar verwacht men een overschot van bijna drie ton, in 2021 bijna 65.000 en voor 2023 bijna 7,5 ton. Opvallend is de 'min' die genoteerd staat voor 2022 van ruim twee ton. Volgens het college ziet dat er echter schokkender uit dan dat het is. "We nemen geen geld in de begroting op waarvan we nog geen toezeggingen hebben", zo legt het college van B&W uit. "Bijvoorbeeld de middelen die we dan vanuit het rijk krijgen, bijvoorbeeld voor jeugdzorg, zijn nog net bekend. Die hebben we dan ook nog niet meegerekend, want daar is nog geen duidelijkheid over. We willen ons niet rijk rekenen, maar tegen die tijd zal er zeker een rijksbijdrage of komen we toe met de middelen die we hebben. Daarom zijn die negatieve cijfers niet iets waar we nu iets mee moeten.We houden natuurlijk wel in de gaten of op een later moment eventuele maatregelen wel nodig zijn."

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief