Ben Brans en Simone Dirven zijn betrokken bij de organisatie van de Aloysiusdag.
Ben Brans en Simone Dirven zijn betrokken bij de organisatie van de Aloysiusdag. (Foto: Marijn Riemens)

Platform Parelpad organiseert weer de Aloysiusdag

  algemeen

OUDENBOSCH - In het centrum van Oudenbosch wordt op zondag 23 juni door het
platform Parelpad een Aloysiusdag georganiseerd. Aan de hand van dit evenement maken
mensen kennis met het erfgoed van het dorp. "Tijdens deze dag willen we laten zien op
welke manier de Broeders van Saint Louis en pastoor Hellemons hebben bijgedragen aan
de ontwikkeling van Oudenbosch", aldus Simone Dirven (61), voorzitster van het platform.


DOOR ONZE REDACTIE


"De Aloysiusdag zien wij als de opvolger van de Open Pleinendag die eerder in Oudenbosch werd georganiseerd. Die dag was in het leven geroepen ter ere van de grote verbouwingen die op verschillende plaatsen in het centrum van het dorp hadden plaatsgevonden", stelt Ben Brans (64), secretaris van het platform. "Op die plekken staan gebouwen die door de Broeders van Saint Louis zijn gebouwd, waaronder het voormalige jongensinternaat."

Ontdekken

"De broeders, maar ook pastoor Hellemons, bouwpastoor van de basiliek en medestichter van Saint Louis, hebben met hun onderwijs en bouwwerken een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Oudenbosch", vervolgt Brans. "Ons platform bestaat uit vertegenwoordigers van instellingen die hun oorsprong bij hen hebben. Daarom hebben wij besloten om de Aloysiusdag in het leven te roepen. Met deze dag willen we het historisch hart van onze dorpskern zichtbaar en toegankelijk maken voor bezoekers, zodat zij kunnen ontdekken op welke manier de Broeders van Saint Louis (in het Nederlands: Aloysius) hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Oudenbosch. Het is een stukje promotie van cultureel en religieus erfgoed".

Aloysiusdag
Tijdens de Aloysiusdag is er tussen 13.00 uur en 17.00 uur voor jong en oud van alles te doen in het centrum van Oudenbosch. Burgemeester Jobke Vonk opent om 13.15 uur in de Cuyperszaal in het souterrain van de basiliek deze editie. Daarna verzorgt Erik van Merrienboer, gedeputeerde in de provincie Noord Brabant een lezing over het onderwijs op het Thomas More College, en het belang hiervan voor de regio. Deze HBS is door de Broeders van Saint Louis gesticht. Verder zijn er verschillende activiteiten. Zo worden er bijvoorbeeld in de tuin van Tivoli door de Sterrenwacht zonwaarnemingen georganiseerd, zijn er kunstexposities in het arboretum en kunnen kinderen deelnemen aan een kabouterpuzzeloptocht. In het gebouw van de heemkundige kring, "De drie Koningen", zijn er foto exposities en een mini boekenmarkt. In de basiliek zijn er audio tours en kan de binnenzijde van de koepel beklommen worden, ook het Natuurhistorisch museum en het Zouavenmuseum zijn gratis open.

Muziek

Wie van muziek houdt, kan terecht in de Protestantse Kerk waar het jeugdorkest van de Oudenbossche Harmonie samen met het jeugdsymfonieorkest Maestro diverse uitvoeringen zal geven en bij Brasserie Tivoli zal Shantykoor de Bossche Maten optreden. Naast de activiteiten in de door de Broeders van Saint Louis gebouwde monumenten zal de Heemkundige Kring Broeder Christofoor vanuit hun gebouw twee wandeltochten met gids organiseren. Bezoekers van de Aloysiusdag kunnen ook op eigen gelegenheid de Parelpad-wandeling (1,2 kilometer) of de culturele wandeling van vier kilometer doen. Deze tochten gaan langs de mooiste plekjes van het centrum van Oudenbosch. Dirven en Brans hopen dan ook dat er veel bezoekers naar de Aloysiusdag komen. "De broeders van Saint Louis en pastoor Hellemons hebben zoveel voor Oudenbosch betekent, dat moet gewoon voor iedereen zichtbaar
worden." 

Meer informatie over de Aloysiusdag is te vinden op de website www.hartelijkhalderberge.nl. en www.visithalderberge.com

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief