Willy en Karel krijgen meer tijd voor tuin en muziek
Karel en Willy hebben na ruim 40 jaar  meer tijd voor tuin, muziek en vogels.
Karel en Willy hebben na ruim 40 jaar meer tijd voor tuin, muziek en vogels. (Foto: Johan Wagenmakers)

Willy en Karel krijgen meer tijd voor tuin en muziek

  algemeen

OUD GASTEL - Aanstaande vrijdag 28 juni nemen Willy (63) en Karel (62) Paantjens afscheid van hun onderwijzersloopbaan, die respectievelijk 43 en bijna 40 jaar heeft geduurd. Met een zelfgekozen themadag getiteld 'Klankenkaravaan', die in het teken van muziek staat en een receptie wordt het echtpaar door BS TalenTe bedankt en uitgezwaaid.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Het is voor het echtpaar een weloverwogen keuze geweest om dit jaar én gezamenlijk van het onderwijs afscheid te nemen "We hebben hierin aan de hand van het pensioenplan persoonlijke keuzes gemaakt en vorig jaar oktober besloten dat dit ons laatste jaar zou zijn. We hebben elkaar op de Bernardusschool leren kennen en hoewel door de fusie met de Joannesschool de school nu TalenTe heet, stoppen we er nu beiden ook," vertellen ze.

Proefles

Willy is geboren en getogen in Etten-Leur, heeft op 't Witlof haar onderwijspapieren gehaald en werd, na één jaartje lesgeven in Heinkenszand, na een proefles in 1977 aangenomen in Oud Gastel bij de Bernardusschool, waar ze vrijwel altijd les heeft gegeven aan met name de laagste groepen. "Na die proefles moest ik 's middags op gesprek komen bij het gehele team, waarbij toenmalig pastoor van Dam en stichtingsdirecteur de heer van der Lint mij het hemd van het lijf vroegen," blikt Willy terug. Karel is geboren en getogen in Oud Gastel en zwaaide met zijn papiertje in 1979 af bij de Vossenberg in Oudenbosch. "Er viel gewoon niet aan een vaste baan te komen, dus ben ik veel ingevallen en heb bijvoorbeeld de Vietnamese kinderen die toen in Gastel zaten bijles Nederlands gegeven en op scholen in Kruisland en Oudenbosch gestaan," legt hij uit.

Huwelijk

Bij invalbeurten op de Bernardusschool heeft Karel later Willy ontmoet. "Sommige collega's wisten niet dat we al een jaar verkering hadden, zo goed hielden we dat verborgen," lacht Karel. "We zijn ook op de Bernardusschool getrouwd. Op de kinderreceptie waren meer dan 100 kinderen, mede ook omdat ik jeugdleider bij de voetbal was en Willy leiding gaf aan een kinderkoor." Het is geen toeval dat het echtpaar op een donderdag na carnaval getrouwd is, temeer daar ze nét voordat ze verkering kregen vanuit school een carnavalsbandje begonnen waren onder de naam de Bernardo's - al snel veranderd in Wa dun Getob - waar het echtpaar nu nog steeds deel van uitmaakt. Carnaval en muziek lopen hun hele leven al als een rode draad tussen werk, vrije tijd en gezin.

Huisman

Na de geboorte van hun kinderen nam Karel het huishouden op zich, terwijl Willy gewoon les bleef geven. "In die tijd was ik full-time huisman en tevens oppas voor mijn 3 neefjes. Zaten er soms 7 kinderen tegelijk hierbinnen aan tafel. Na 12 jaar ben ik weer als part-timer en invalkracht begonnen bij de Bernardus. Dat kon ik goed combineren met het opvangen van de kinderen en het keuren van vogels." Het houden van vogels is namelijk de grootste hobby van Karel, waar hij nu zeker nog meer tijd aan gaat besteden, naast het opruimen van de grote zolder. "Ja, de zolder ligt vol met 'zonde': zonde om weg te gooien. Maar daar gaan we wel wat aan doen."

Tuin en muziek

Het echtpaar heeft verder geen grote plannen, maar Willy gaat zeker meer tijd besteden aan de tuin en de muziek. "Ik wil graag nieuwe dingen leren zoals accordeon spelen, dat kan ik straks bijvoorbeeld elke dag doen. Verder zie ik wel wat op mij afkomt. Ik vond het altijd al leuk om veel vrijwilligerswerk te doen. Zo ook op school. Daar vond ik de festiviteiten de krenten in de pap zoals het organiseren van musicals en de carnavalsoptochten." Tot slot heeft ze nog een leuke anekdote over een schoolkamp van groep 8 in de Rucphense bossen. "Ik speelde een heks in het bos. Na het opruimen was iedereen al weg. Niemand had mij gemist. Ik dacht ik blijf hier maar staan, maar pas na een uurtje kwamen er zelfs 3 auto's aan om mij alsnog op te halen," lacht ze hieraan terugdenkend.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>