Dave van Dijk was volkomen verrast met het ridderschap en heeft er veel voldoening van.                 Foto: Johan Wagenmakers
Dave van Dijk was volkomen verrast met het ridderschap en heeft er veel voldoening van. Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

Dave van Dijk verheugd met ridderschap

  algemeen

BOSSCHENHOOFD - Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. In onze gemeente hebben in totaal 9 mensen de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen, door burgemeester Jobke Vonk-Vedder opgespeld gekregen. In deze rubriek zetten we de gedecoreerden in het zonnetje. Deze week de tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemde Dave van Dijk (74) uit Bosschenhoofd.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De heer Dave van Dijk, geboren in Engeland uit een huwelijk tussen een Nederlandse marine-officier met een Engelse vrouw, verhuisde als kleine jongen met zijn ouders eerst naar Dordrecht en later, op zijn 14e naar Den Helder. Tot zijn 32e heeft hij gevaren, waarvan de laatste jaren als kapitein. "Bij Shell vonden ze echter dat ik andere capaciteiten had en daar kon ik me wel in vinden," legt hij uit. "Namens Shell ben ik over de gehele wereld geweest en heb in totaal 27 jaar 'in de tropen' gezeten, waarvan een groot gedeelte in Borneo. Op eigen verzoek heb ik nog wel een paar jaar in Nederland gewerkt, als manager van Shell Moerdijk, vandaar dat we sinds 1989 in dit huis in Bosschenhoofd wonen."

Stilzitten

Op 31 december 1999 ging Dave, 55 jaar oud, met pensioen. "Dat was toen gebruikelijk. Voor elke vijf tropenjaren kreeg je één jaar eerder je pensioen." Toch nam hij korte tijd later nog een 'klusje' aan als general manager bij een nieuwe raffinaderij in Egypte. "Dat was mijn laatste opdracht die ik ruim twee jaar heb gedaan." Maar stilzitten is niks voor hem, dus ging hij samen met zijn vrouw 'eenvoudige' dingen doen, zoals fietsen en kamperen, maar dan tochten van soms meer dan 1000 kilometer door geheel Europa. "Daarnaast ben ik in het vrijwilligerswerk terecht gekomen. Een kennis van me schoot mij aan dat ze het secretariaat van de Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij, maar niet ingevuld kregen. Na een gesprek was ik om, ze hadden me te pakken. Ik zag er de uitdaging in en samen met de voorzitter hebben we de vereniging uit het analoge tijdperk gedigitaliseerd." Als vertegenwoordiger hiervan is Dave vanaf 2014 tevens secretaris van het Maritiem Platform Gepensioneerden (MPG) geweest. "Soms was ik met al deze taken letterlijk dagelijks bezig." Vorig jaar is hij na een lange bestuursloopbaan op eigen verzoek teruggetreden en daarbij benoemd tot erelid.

Probus

Verder hield Dave contacten tussen het kabinet van de Commandant Zeestrijdkrachten (CZSK) en de Nederlandse Koopvaardij. Voor de versterking van de samenwerking tussen de burgerlijke en militaire zeevaartsector zette hij zich ook in. Vanaf 2010 tot 2018 was hij respectievelijk secretaris en voorzitter van 'de Nederlandse Anchorites', een vereniging van prominente personen uit de wereld van de Nederlandse scheepvaart. "Waar ik mede het lintje aan te danken heb, werd niet vermeld. Dat is namelijk mijn lidmaatschap van Probus Halderberge, waar ik vanaf de oprichting bij betrokken ben en meerdere bestuursfuncties heb gehad. Maandelijks hebben we onze bijeenkomsten waarbij we ook altijd goede lezingen en dergelijke houden. Deze lokale kennissen- en vriendenkring is erg belangrijk voor mij omdat mijn kenniskring verder over Nederland en de wereld is verspreid."

Genieten

"Ik had dit lintje totaal niet verwacht nee. Mijn vrouw heeft het zo kunnen verbloemen dat ik echt helemaal van niks wist. Ik kreeg een uitnodiging dat een kennis uit Hoeven, tevens lid van Probus, geridderd zou worden in ons 'thuishonk' Restaurant de Haard. Daar aangekomen zaten alle leden al te wachten op wat komen ging. De deur van het restaurantgedeelte ging open en daar stond de burgemeester met mijn familie. Ik was volkomen verrast en stond met mijn mond vol tanden. Onvoorbereid ook om een speech te houden. Het is, kan ik nu zeggen, een nóg grotere voldoening als je het vooraf niet weet. En nu loop ik rond met deze medaille. Wat je kunt doen is ervan genieten," besluit hij.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief