Ad van Laarhoven vindt het lintje een stuk waardering voor hetgeen hij zelf graag doet. FOTO JOHAN WAGENSMAKERS
Ad van Laarhoven vindt het lintje een stuk waardering voor hetgeen hij zelf graag doet. FOTO JOHAN WAGENSMAKERS (Foto: Johan Wagenmakers)

Ad van Laarhoven compleet verrast

  algemeen

STAMPERSGAT - Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. In onze gemeente hebben in totaal 9 mensen de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen, door burgemeester Jobke Vonk-Vedder opgespeld gekregen. In deze rubriek zetten we de gedecoreerden in het zonnetje. Deze week de 59-jarige Ad van Laarhoven uit Stampersgat.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Ad en zijn vrouw Carla bestieren samen horecazaak 't Pleintje. De liefde bracht Ad van Laarhoven 38 jaar geleden vanuit Noordhoek naar Stampersgat. Het echtpaar woonde 13 jaar in de L.P. van Mallandstraat, verbouwde daarna ruim anderhalf jaar lang het ouderlijk huis van Carla in de Brugstraat om direct daarop een cafetaria en woonhuis op het Vlekkeplein te kopen. "Dat kwam plots te koop en dat is wat Carla altijd al graag wilde," verklaart Ad. Naast zijn vaste baan als werkbegeleider bij de WVS, waar hij eind dit jaar zijn 40-jarig dienstverband viert, stond Ad in de vroege avonduren en in de weekends frites en snacks te bakken en te verkopen. "12 jaar geleden hebben we het cafetaria gesloten en veranderd in een cafégedeelte. Het was niet meer vol te houden, vaak zat ik zelf pas om 9 uur 's avonds te eten. Nu open ik pas na het eten het café, maar moet ik nu weer wel langer open blijven," lacht Ad.

Darten

Na zijn trouwen ging Ad altijd samen met zijn schoonvader bij voetbalvereniging de Schutters kijken. Daar hoorde hij dat er problemen waren bij de jeugd. "Hoewel we zelf nog geen kinderen hadden, ben ik er toch als jeugdsecretaris begonnen.Van lieverlee werd het steeds meer. Elftalleider bij het eerste, bestuurslid en het opstarten van een sponsorgroep. Het zuigt je op, je zit erin en je pakt haast vanzelf dingen op." Hoewel Ad het altijd graag gedaan heeft is hij, mede door zijn cafetaria, bij de Schutters gestopt. "Mijn ambitie werd al wel wat minder en als je dan plots ondernemer bent, kom je als vanzelf in een ander sociaal leven terecht. In 1999 hebben we achter het café, beneden de dijk, zaal La Plaza bijgebouwd. Die naam is trouwens Arubaans voor 't Pleintje. Het darten was geweldig in opkomst en ik zag daar letterlijk wel brood in. Kort daarop ben ik dartclub La Plaza begonnen. Op de dorpsdag dat jaar hebben we ons eerste toernooi gehouden," vertelt Ad verder. "Ik speel zelf ook, maar heb mijn top wel gehad en speel nu eerste divisie."

Weelfeesten

Vanaf 2002 tot het einde in 2017 was Ad tevens mede-organisator van de Weelfeesten, het jaarlijkse dorps-event. "Het is wel zonde dat het allemaal weg is ja. De bewoners vergrijzen en de nieuwkomers hebben geen binding meer. De Weelfeesten waren juist belangrijk om de saamhorigheid te behouden en jong en oud bij elkaar te laten komen." Verder maakt Ad zich jaarlijks nog steeds sterk voor de kerstmarkt, die vanaf 2009 in de kerk gehouden wordt. Samen met Jos Verstraten is Ad verantwoordelijk voor de oprichting in 2012 van Zeemanskoor De Kreekrakkers. Dit mannenkoor verzorgt jaarlijks diverse optredens. Zo deden ze onlangs nog mee tijdens een concert bij camping Onder de Dijk om op deze manier de zomer in te luiden. "Het is mooi dat we dit van de nieuwe eigenaren van de kerk en de camping nog steeds allemaal kunnen doen. Zolang het kan en mag, gaan we daar zeker mee door."

Fictieve afspraak

Ad werd compleet verrast met het lintje. "Vooraf sta je er niet bij stil, maar ik vind het zeker een stuk waardering voor hetgeen je zelf graag doet." Die bewuste vrijdag ging Ad gewoon werken. "Met een collega zou ik meerijden vanuit Roosendaal naar, wat later bleek een fictieve afspraak in Etten-Leur. Zij wist zogenaamd de weg niet en kwam nota bene in Stampersgat uit. Gekscherend zei ik nog tegen haar: 'kunnen we net zo goed bij mij even een bakje drinken'. Beneden in de zaal zag ik familie en bekenden zitten. Even later stapte de burgemeester binnen. Carla had het goed geregeld, ik wist helemaal van niets." 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Magazijnmedewerker

Raamsdonksveer

Chauffeur potplantkwekerij

Breda, Naaldwijk, Aalsmeer en Bleiswijk

Broodbezorger

Rijsbergen

Oleja

Bedrijfswagen monteur / technicus

Breda

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief