Op korter termijn komt er sowieso een hondenlosloopterrein in Oudenbosch.
Op korter termijn komt er sowieso een hondenlosloopterrein in Oudenbosch. (Foto: Ties Steehouwer)

Mary van der Gijp pleit voor Honden Ontmoeting Plaats

  algemeen

OUDENBOSCH - Een Hopje. Dat is wat Mary van er Gijp wil. Niet dat koffiesnoepje, maar een Honden Ontmoetings Plaats (HOP). Volgens haar is het hoog tijd dat er zo'n plek in Oudenbosch komt en ze is dan ook al langere tijd bezig om dit te realiseren. Wat begon als een idee dat gemakkelijk uitvoerbaar leek, blijkt inmiddels bijna een jarenplan, maar volgens Mary is haar eerste project nu bijna een feit en wordt er actief gezocht naar een geschikte locatie. Als het aan haar ligt, volgens er nog meer hopjes!


"Een plek waar jouw hond zich zowel geestelijk als lichamelijk even kan ontspannen. In een omheind plek, lekker los, spelen en rennen, alleen of met andere honden. En kijk maar niet raar op als ze niet mee naar huis willen, omdat ze het zo leuk vinden. Ze raken hun energie kwijt waardoor ze fijner in de omgang worden en zich beter gaan gedragen naar andere honden. Een Hulphond die dan even niet hoeft te werken en lekker hond kan/mag zijn. Waar baasjes elkaar ontmoeten, een praatje maken, afspraak maken om elkaar daar weer te ontmoeten. Ervaring uitwisselen. Vriendschappen ontstaan zowel bij baas als hond, eenzaamheid een beetje kan oplossen, iedereen kan genieten van het spel van de vrolijke honden. En daar hoef je echt geen hondenbezitter voor te zijn", zo begint Mary van der Gijp haar verhaal.

Hondenpoep

Zij is de initiatiefneemster van de Honden Ontmoetings Plaats in Oudenbosch. "Twee geleden had ik het idee om wat aan de overlast van hondenpoep te gaan doen. Ik ben gaan rondkijken wat er in de buurt kan en wat er al is. Ik ben in Breda soms te vinden in een hondenren zoals men het daar noemt. Midden in een park, met sportende mensen of spelende kinderen en vlakbij kinderopvang staat een omheinde plek voor de honden waar ze los mogen en spelen... Ik zie daar mooie dingen gebeuren tussen baasjes en honden En zo werd mijn idee geboren", zegt Mary die met haar idee naar de gemeente Halderberge stapte. Die wilde wel meewerken. "Samen zijn we gaan kijken wat de beste plek zou kunnen worden en dat was niet zo gemakkelijk."

Zoektocht

Volgens Mary valt het nog niet mee om goed te onderzoeken welk plek in Oudenbosch geschikt is én om voldoende draagkracht bij buurtbewoners te creëren. "Je loopt tegen een heleboel vooroordelen aan en hebt te maken met problemen die niet zomaar zijn op te lossen. Ik merk dat een persoonlijk praatje over wat de bedoeling vaak goed doet, maar het kan ook zomaar zijn dat een buurtbewoners het echt niet wil. En dan moet je dus weer op nieuw beginnen met een nieuw stappenplan', vast mary haar zoektocht samen.

Leuke dingen

Mary is nu anderhalf jaar bezig om haar plan gerealiseerd te krijgen. "Ik heb gaandeweg een hoop bijgesteld in mijn plan, maar de basis blijft bijna hetzelfde. Een ontmoetingsplaats voor hond en baas. Een plek waar we leuke dingen gaan zien en beleven. En ik weet nu al dat er vele honden zielsgelukkig gaan worden en de baas ook. Dat er vriendschappen gaan ontstaan en voor een aantal mensen de eenzaamheid minder kan worden hierdoor. Kinderen zien hoe leuk honden kunnen zijn. Of de hulphonden waar het zo belangrijk voor is, om af en toe ook even te kunnen ontspannen en samen met hun baas te spelen. Ook wil ik proberen om af en toe iemand uit te nodigen om wat te vertellen over gehoorzaamheid of verzorging van je huisdier. Of er komt een baby bij wat nu? Of misschien gedrag van je hond wil verbeteren. Nou ja, het kan van alles zijn. Een mooie plek hiervoor vinden, dat is waar we keihard aan werken. Dit wordt mijn eerste project. Hopelijk kan ik over een jaar zeggen dat het geslaagd is. Dan kunnen we verder kijken om nog meer hondvriendelijke plekken maken, want ik het leeft in Halderberge." Voor meer informatie kijk op de Facebookpagina HSP Oudenbosch.

Recent laat wethouder Jan Mollen weten dat er een hondenlosloopterrein in Oudenbosch komt. Hierover later meer.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief