Aan zijn bureau is Wies Hoogers helemaal in zijn element. FOTO VERA DE GEUS
Aan zijn bureau is Wies Hoogers helemaal in zijn element. FOTO VERA DE GEUS (Foto: Vera de Geus )

Genomineerden Halderbergse Cultuurprijs bekend

  algemeen

HALDERBERGE - Muziekvereniging St. Caecilia Hoeven, glaskunstenaar Peggy Bus en musicus Wim de Veth zijn genomineerd voor de Halderbergse Cultuurpijs. De jeugdcultuurprijs gaat naar beeldend kunstenaar Wies Hoogers uit Hoeven. Vanaf 1 september tot 1 oktober 2019 kan via de gemeentelijke website op één van de genomineerden gestemd worden.


Met de Cultuurprijzen Halderberge worden personen, verenigingen en instellingen beloond, die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning leveren. Ook moeten zij zich inzetten voor het sociale-culturele leven in de gemeente. De organisatie van de Cultuurprijs is in handen van de 'Werkgroep Halderbergse Cultuurmaand'. De cultuurprijs wordt jaarlijks als slot van de cultuurmaand tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.

Klankkleur

Muziekvereniging St. Caecilia Hoeven is een van de genomineerden. "Deze muziekvereniging bestaat al meer dan 100 jaar en is opgebouwd uit verschillende muziekgroepen. Het is een vereniging die midden in de gemeenschap staat waar jong en oud hun muzikale talenten kunnen ontplooien. De vereniging brengt muziekstukken met een hogere moeilijkheidsgraad, waarbij de uitvoering getuigd van een goed ritme, zuiverheid van toon en een indrukwekkende klankkleur", aldus de jury.

Getalenteerd

De tweede genomineerde is glaskunstenaar Peggy Bus uit Oud Gastel. "Haar creativiteit en veelzijdigheid en het door haar succesvol experimenteren van verschillende glastechnieken laten zien dat zij een zeer getalenteerd kunstenaar is. Peggy maakt bijzondere kunstwerken waar ze veel mensen een groot plezier mee doet", zo vindt de jury.

Solisten
Wim de Veth is de derde genomineerde van dit jaar. "Wim heeft saxofoon gestudeerd bij Pierre Kerremans aan de Universiteit van Brussel en heeft met zijn uitmuntende techniek en klankkleur in het verleden vele prijzen gewonnen bij solistenconcoursen. Ook heeft hij als amateur met vele beroepsmuzikanten gespeeld. Sinds 2018 vormt hij met pianist René van Assche het duo ToucheVent. Het genre is voornamelijk klassieke muziek, geschikt voor een breed publiek. Door zijn unieke manier van spelen, geeft hij een extra dimensie aan de klassieke werken die hij speelt, waarmee hij zijn luisteraars weet te boeien", zo vat de jury samen.

Jeugdcultuurprijs
De Jeugd Cultuurprijs is dit jaar voor de 16-jarige Wies Hoogers uit Hoeven. "Wies is een beeldend kunstenaar die de originele ideeën in zijn hoofd precies kan verbeelden. De minutieuze gedetailleerde stijl is opvallend, evenals het bijzondere kleurgebruik. Wies is een bescheiden, talentvolle jongen die enthousiast over zijn werk praat en zeker nog veel in zijn mars heeft voor de toekomst", zo luidt het juryrapport.

Stemmen

De uitreiking van de Cultuurprijzen Halderberge en de jeugdcultuurprijs vindt plaats op zaterdag 5 oktober om 20.00 uur in Cultureel Centrum Fidei et Arti in Oudenbosch. Voor het eerste zullen er twee cultuurprijzen worden uitgereikt: de Cultuurprijs Vakjury Halderberge en de Cultuurprijs Publiek Halderberge. De publieksprijs wordt door de stemmers bepaald. Vanaf 1 september tot 1 oktober 2019 kan er gestemd worden op een van de drie genomineerden via www.halderberge.nl. Per (e-mail)adres mogen mensen één keer stemmen. 

In de Halderbergse Bode komen van 17 juli tot en met 7 augustus de kanshebbers en de winnaar van de Jeugscultuurprijs aan het woord in een nieuwe serie!

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief