Het Rotterdamse plein is volgens Halderberge een mooi voorbeeld.
Het Rotterdamse plein is volgens Halderberge een mooi voorbeeld. Foto: Archieffoto

Nieuw klimaatplein aan de Van den Drieslaan in Oudenbosch wordt volgend jaar zomer gerealiseerd

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Wethouder Jan Mollen snapt het helemaal dat sommige buurtbewoners niet stonden te springen toen duidelijk werd dat er sowieso geen ondergrondse waterberging onder het basketbalplein aan de Burgemeester van den Drieslaan zou komen. Volgens de wethouder is het echter wel degelijk noodzakelijk dat er bij het opknappen van het plein een klimaatadaptieve maatregel getroffen wordt. "De buurt heeft misschien nu nog geen natte voeten, maar we moeten anticiperen op klimaatverandering", zo zegt hij. "Daarnaast is het echt niet zo dat mensen een bak water voor de deur krijgen."

Het basketbalplein aan de Burg. van den Drieslaan in de wijk Velletri in Oudenbosch is flink verouderd. De gemeente wil het plein opknappen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Ook wordt er direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een klimaatadaptieve maatregel te treffen zodat de bewoners van de wijk minder wateroverlast zullen ervaren. In eerste instantie stonden buurtbewoners niet te springen, maar volgens wethouder Jan Mollen zijn er wel degelijk volop omwonenden die enthousiast meedenken en de handen uit de mouwen willen steken. "Onterecht is het beeld ontstaan dat alle buurtbewoners tegen zijn, maar dat is zeker niet het geval. Volop mensen uit de buurt helpen ons op allerlei vlakken mee en hebben goede ideeën", zegt Mollen.

Noodzaak

Volgens de wethouder heeft de gemeente daarnaast bij veel buurtbewoners de angst weg kunnen nemen dat een klimaatadaptieve maatregel per definitie onhandig en niet mooi is. "Ook de noodzaak hiervan lijkt nu wat duidelijker", zo legt Mollen uit. "Deze buurt heeft nog geen last van natte voeten, maar zoals we allemaal weten verandert het klimaat. Buien worden langer en heviger. We willen niet dat deze wijk straks steeds onder water staat of erger nog; dat het water bij de mensen naar binnen stroomt. Daarom willen we nu al anticiperen op het klimaat nu we toch aan de slag moeten met het plein dat sterk verouderd is."

Werkgroep

Het plan wordt volgend jaar zomer uitgevoerd en de vormgeving er van is nu in volle gang. Afgelopen week stond de 'Keet in de Wijk' waar mensen terecht konden met vragen, ideeën en voor uitleg. Wethouder Jan Mollen vertelt: "Er zijn zo'n veertig bewoners langs geweest. Zij hebben de maquette gezien en ik moet zeggen dat er enthousiast gereageerd is." De gemeente stelt een werkgroep samen, zodat ook de buurt betrokken wordt bij de planvorming en de uitvoering. "Er hebben zich al mensen aangemeld voor deze werkgroep. Zij gaan vanaf 7 september in alle gezamenlijkheid aan de slag.

Bladeren

Halderberge zet in op een plein zoals dat in Rotterdam ligt (zie foto). "Dat ziet er aantrekkelijk uit, zorgt zelfs voor vergroening in de wijk én fungeert als waterberging. In de praktijk zal het zo zijn dat je bij een flink bui een klein laagje water hebt staan en bij een tweede hevige bui kort daarop volgend misschien iets meer, maar de ervaring leert dat het echt geen bak vol water wordt. Daarnaast denkt de buurt nu al goed mee over zaken waar we rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld het schoonmaken. Als er water in heeft gestaan, ligt er ongetwijfeld aardig wat vuil in zoals zand en bladeren. We moeten zorgen dat dat wordt opgeruimd", beaamt de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief