Wim is vereerd met zijn lintje, maar wil graag alle vrijwilligers van 't Veerke erbij betrekken.            FOTO: Johan Wagenmakers
Wim is vereerd met zijn lintje, maar wil graag alle vrijwilligers van 't Veerke erbij betrekken. FOTO: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Wim vindt het lintje een hele eer

Door: Johan Wagenmakers algemeen

STAMPERSGAT - Tijdens de prijsuitreiking van de 39e Triathlon van Oud Gastel, werd man van het eerste uur en speaker Wim van den Broek (55), door burgemeester Jobke Vonk-Vedder benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In het bijzijn van zijn familie werden op het podium de bijbehorende versierselen opgespeld.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De onderscheiding was extra bijzonder omdat het op zijn 'eigen' Wim van den Broek-plantsoen was. "Bij de 25e triathlon vond het bestuur dat ze iets speciaals voor mij moesten doen en kwamen ze op het idee om het terrein tijdens de triathlon-dagen naar mij te vernoemen. Sindsdien hangen we elk jaar tijdens de opbouw het naambordje weer op," lacht Wim. Hij vindt het lintje een hele eer en hoewel Wim aardig zijn mondje kan roeren, had hij na de uitreiking niet zoveel tekst meer. "Achteraf gezien waren er wel wat hints, maar toen de burgemeester haar ambtsketting om deed en familie, bekenden en collega's vanachter de stroopwafeltent en de achterkant van het podium te voorschijn kwamen, wist ik dat het 'mijn beurt' was. Hoewel ík het lintje heb ontvangen heb ik 's avonds bij de afsluitende barbecue gezegd dat als ik het lintje in 250 stukjes kon opsplitsen, ik dat zou doen."

Microfoon

Wim is geboren en getogen in Oud Gastel en heeft talen en literatuurwetenschap gestudeerd, alvorens in 1986 als journalist te beginnen bij het Brabants Nieuwsblad (nu BN/De Stem), waar hij al meer dan 33 jaar in dienst is. "John Bas heeft mij destijds min of meer in de kroeg aangenomen ha ha." Al op jonge leeftijd was Wim betrokken bij Jeugd & Jongerenwerk 't Veerke. "We hadden een oude keet in Breukelen gekocht en deze pal naast het zwembad gezet. Daar hielden we steeds 'ruigere' feesten, waarbij grote namen als The Nits, Herman Brood, Frank Boeyen en Normaal hebben opgetreden." De Bernardusschool, benaderde 't Veerke in 1983 voor een kinderprogramma op Koninginnedag. "Er was niks dus hebben we een Oranjeloop georganiseerd. Toen de taken verdeeld waren, lag er nog een microfoon…"

Steekkaarten

Vanaf die tijd is 'het speakeren' voor Wim een tweede natuur geworden. "De Oranjeloop doen we nog steeds, de triathlon is uitgegroeid tot een van de beste vijf van Nederland. De Pekkercross en de Heerlijke Avondloop zijn er nog bijgekomen en toen de wandelvierdaagse dreigde te verdwijnen hebben we die met 't Veerke ook opgepakt." De triathlon-sport heeft Wim over de gehele wereld gebracht. Vanaf 1984 is hij al vrijwilliger bij de Nederlandse Triathlon Bond en zelfs benoemd tot erelid. "Vanaf het begin schreef ik alles op steekkaarten en hield alles bij. Mijn deskundigheid begon op te vallen. Via Nick Marijnissen kwam ik bij het NK in Spierdijk (NH) en van daaruit in Almere, die ik 29 jaar heb gedaan." Naast diverse wedstrijden door geheel Nederland, werden ook wedstrijden in Turkije, Madeira, Duitsland, Engeland, Luxemburg en zelfs op Aruba door Wim vakkundig van commentaar voorzien. Ook Olympische Spelen staan op zijn lijstje, maar dan vanuit het Mediapark in Hilversum. "Tijdens de live-uitzending van Eurosport van de triathlon in Sydney werd mijn dochter geboren en was ik maar nét op tijd bij de bevalling en heeft mijn mede-commentator de geboorte nog wereldkundig gemaakt."

LOOS

Wim heeft het lintje ook verdiend voor zijn inzet voor de Lokale Omroep Oud Gastel en Stampersgat (LOOS) en Heemkundekring Het Land van Gastel. "Bij de oprichting van de omroep in 1988 was ik al betrokken. We hadden elke maand een uitzending en veelal was ik de voice-over. Legendarisch waren destijds ook de opnames van de Wie-Weet-Wat-Er-loos-Is kwis, in telkens een ander café. Bij de heemkunde ben ik bestuurslid en een paar jaar voorzitter geweest, maar schreef ik voornamelijke artikelen voor de jaarboeken." Hoewel al heel wat jaren woonachtig in Stampersgat heeft hij daar alleen maar in het comité 400 jaar Stampersgat gezeten. "Dat was van 2003 tot 2005, toen Stampersgat nog een hechte gemeenschap was." 

Wim onafscheidelijk van een microfoon, hier bij 't Gastels Dicteej in 2010    FOTO VAZ


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief