De Lidl in Oudenbosch wordt flink uitgebreid.
De Lidl in Oudenbosch wordt flink uitgebreid. Foto: Vera de Geus

Noodwinkel Lidl Oudenbosch komt op de Brink

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - De Lidl in Oudenbosch wordt flink uitgebreid. Tijdens een grootscheepse verbouwing die ongeveer een jaar in beslag zal nemen, wordt de winkel een stuk groter. De Duitse supermarktketen heeft namelijk twee aangrenzende winkelunits en appartementen boven de zaak aangekocht en wil zo de bestaande zaak een flinke impuls geven. In de tussentijd wordt de winkel gerund in een noodunit dit geplaatst mag worden op de Brink, aan de overkant van de winkel. Toenemende parkeerdruk wordt opgevangen door het plein dat aan de winkel grenst grotendeels ingericht gaat worden als parkeerterrein.

Al in 2017 werd bekend dat als het aan Lidl ligt, de Pauluskerk aan de Jasmijnlaan in Oudenbosch tegen de vlakte zou gaan. De supermarktketen wilde op die locatie een spiksplinternieuwe supermarkt wegzetten. Parkeerplaatsen zouden dan op het grasveld van De Brink gerealiseerd kunnen worden. Het parochiebestuur had namelijk al eerder aangegeven dat het gebouw niet meer wordt gebruikt en om die reden staat men open voor verkoop van de kerk.

Los knippen

De gemeente kon zich in eerste instantie vinden in het plan, maar wilde de eventuele uitvoering ervan koppelen aan een overall-plan voor de wijk. Tot die tijd wilde de gemeente De Brink in ieder geval niet verkopen aan Lidl. Volgens wethouder Hans Wierikx speelde er te veel in de wijk om een eventuele verhuizing los te knippen van de revitalisering van de hele omgeving. Om die reden werd er een pilot gehouden in samenwerking met de provincie, getiteld Samen hart voor de Zaak.


Lidl maakt als
tegenprestatie van het lege plein een parkeerterrein

Hierin kregen buurtbewoners, winkeliers, de provincie en Woonkwartier vanaf de eerste minuut de kans om mee te denken. Diverse thema's kwamen aan bod om zo samen tot een plan te komen waar het grootste gedeelte van de betrokkenen enthousiast over was.

Jaar

Wat betreft de Lidl is besloten dat de huidige winkel aan de Prof. Mulderslaan verbouwd gaat worden. Dit tot grote vreugde van de buurtbewoners die vreesden dat de supermarkt de wijk zou verlaten. Lidl heeft twee bestaande en naastgelegen winkelunits en de bovengelegen appartementen aangekocht om de winkelvloer zo aanzienlijk uit te kunnen breiden. De appartementen worden gesloopt en de huidige winkel wordt in zijn geheel verbouwd. "De hele verbouwing zal ongeveer een jaar duren", zo weet wethouder Wierikx. "Daarom bieden wij op de Brink de mogelijkheid voor een noodwinkel. Het gaat om het gedeelte naast de Pauluskerk."

Tegenprestatie

Volgens wethouder Hans Wierikx beperkt Lidl zich niet alleen tot de winkelvloer waar het gaat om nieuwe toekomstplannen. Lidl wil namelijk de toegang tot de winkel verbeteren en de parkeerdruk verminderen. "Daarom gaan zij het plein aan de Prof. Mulderslaan inrichten als parkeerterrein. Dat zien we dan als een soort financiële compensatie van de grondhuur waarop de noodunit komt te staan, een soort tegenprestatie", zo legt hij uit.

Brink

De tijdelijke woonunit mag in principe maximaal een jaar blijven staan. Daarna moet de unit verdwijnen en wordt dat gedeelte van de Brink in principe weer in de oude staat terug gebracht. 

Er komt een noodunit op de Brink.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief