Peggy met een groot aantal door haar gemaakte werkstukken en opdrachten.
Peggy met een groot aantal door haar gemaakte werkstukken en opdrachten. (Foto: Johan Wagenmakers)

Peggy bewerkt glas met heel veel passie

  algemeen

OUD GASTEL - Genomineerd voor de Halderbergse Cultuurprijs 2019 zijn musicus Wim de Veth, glazenier Peggy Bus en muziekvereniging St. Caecilia. Op zaterdag 5 oktober wordt in Fidei et Arti bekendgemaakt wie de cultuurprijs bij de vakjury heeft gewonnen en - dit jaar voor het eerst - de gunst van het publiek heeft gekregen. In een serie van drie stellen wij de genomineerden voor. Deze week aandacht voor Peggy Bus (54) uit Oud Gastel.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Peggy is geboren en opgegroeid in Bergen op Zoom, is moeder van tweeling Charlotte en Stijn (22) en alweer 21 jaar woonachtig in Oud Gastel, waar haar man Rumon een verzekeringskantoor heeft. Aanvankelijk wilde ze verpleegster worden, deed een secretaresse-opleiding om uiteindelijk voornamelijk als verkoopster in de retail-branche werkzaam te zijn. "Toen mijn man voor zichzelf begon heb ik nog wel een verzekeringsdiploma gehaald, maar verzekeringen was toch niet echt mijn ding," vertelt ze. Haar creativiteit moest eruit, dus ging Peggy op zoek naar zaken die haar interesse hadden.

Glazenier

"Bij het Kreatief Centrum hier in Gastel heb ik zo'n zeven jaar geleden een workshop glas gedaan. Dat beviel mij wel en iemand tipte mij om eens bij een open dag in Merksem bij het glas in lood te gaan kijken. Ik vond het helemaal geweldig en was verkocht." Peggy schreef zich daarop in aan de Academie Merksem voor de beeldende kunsten in Antwerpen. "Ik dacht ik ga het eens een jaartje proberen, het is relatief dichtbij, gewoon eens onbevangen kijken wat het brengt. Terwijl ik bezig was werd ik steeds fanatieker en uiteindelijk heb ik de gehele opleiding van zes jaar gedaan en ben in 2018 afgestudeerd in het ambacht glazenier. Nu is het echt mijn passie geworden."

Technieken

Tijdens de opleiding leerde Peggy glas met verschillende technieken te bewerken. Technieken zoals zandstralen, uv-verlijming, brandschilderen, tiffany, mozaïek en appliqué hebben voor haar geen geheimen meer. "Maar het leukste vind ik toch wel glasfusing. Dat is het aan elkaar versmelten van dezelfde of verschillende soorten glas." Als glazenier combineert ze nu haar creativiteit met oude en nieuwe technieken. Ondertussen heeft ze haar eigen atelier aan huis, waarin ze vrijwel dagelijks te vinden is. "Heel veel steun heb ik daarbij aan Nol van Poeijer. Omdat een nieuwe oven haast niet te betalen is, heeft hij er een gemaakt voor mij. Deze noem ik dan ook de Nol-oven," lacht ze. Bovendien bedenkt en maakt hij samen met mij de sokkels waarop mijn glazen creaties geplaatst worden." Ook werkt ze veel samen met plaatsgenoot Ger Visscher van het Glasparadijs die haar niet alleen de extra fijne kneepjes van het vak bijbrengt, maar waar ze ook nog wat meer ruimte heeft om haar creaties te maken.

Thuisopdracht

Vanuit haar interesse, hobby en passie groeit ze verder door met een eigen bedrijf. Op de deur prijkt glazenier, ze heeft een eigen website, geeft workshops en cursussen en heeft al geëxposeerd in onder meer Roosendaal, Oudenbosch, Zevenbergen en de Hoeksche Waard. "Dit heeft mij veel positieve reacties opgeleverd." In de woonkamer zijn diverse vitrinekasten ingericht waar heel veel van wat ze gemaakt heeft staat opgesteld. "Onder andere mijn werkstukken die ik voor de opleiding heb gemaakt heb ik hier staan. Verder verkoop ik zo nu en dan bestaand werk, maak steeds meer op bestelling en maak ook wel kleinere dingen als glazen sieraden bijvoorbeeld." Momenteel is ze druk bezig aan een 'thuisopdracht'. Op haar balkon komt naar eigen ontwerp een glas in lood scherm, bestaande uit zes losse onderdelen die samen één geheel gaan vormen. "Omdat ik mee doe aan de kunstroute in september, wil ik het graag voor die tijd afhebben." Volgens Peggy heeft iemand haar opgegeven voor de cultuurprijs. Ze zijn hier aan huis geweest en drongen er later op aan dat ik toch zeker naar het cultuurcafé moest komen," lacht ze. "Of ik nu win of niet, deze nominatie is zeker al een prijs op zich."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief