Uitbater Vincent van den Broek en wethouder Thomas Melisse hebben vertrouwen in de gemaakte afspraken.
Uitbater Vincent van den Broek en wethouder Thomas Melisse hebben vertrouwen in de gemaakte afspraken. Foto: Johan Wagenmakers

Binnenkort weer live muziek in Café Stroop

Door: Johan Wagenmakers algemeen

BOSSCHENHOOFD - Uitbater Vincent van den Broek van Café Stroop en wethouder Thomas Melisse hebben onlangs een pakket maatregelen aangekondigd om de overlast, van met name live-optredens en terrasgeluiden, drastisch te beperken. In een onder de omwonenden verspreidde nieuwsbrief zijn alle bouwkundige aanpassingen en organisatorische afspraken daaromtrent vermeld.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Na meerdere dwangsommen te hebben gekregen was de maat vol en moest Vincent begin dit jaar noodgedwongen stoppen met live-optredens in zijn zaak. Vanaf maart werden alle optredens, tot groot ongenoegen van zijn vele klanten en hemzelf, geannuleerd. Om de opgelegde gemeentelijke boete van 10.000 euro te kunnen betalen startten zijn klanten een handtekeningenactie en crowdfunding. Binnen vier dagen lukte het om het bedrag bij elkaar te krijgen. Met een pakket maatregelen wil hij nu samen met de gemeente voor een structurele aanpak zorgen en op die manier de overlast voor de buurtbewoners tot een minimum beperken. "Ik kon binnen de regels niet meer programmeren zoals ik wil. Eerst wilde ik definitief stoppen, maar die bepaalde passie die ik heb, laat ik me toch niet afnemen. Vandaar deze aanpassingen," legt Vincent uit.

Toegevoegde waarde

De boete was opgelegd door het vorige college, nadat de regels overtreden waren. Het huidige college kon niets anders doen dan deze boete innen. Echter wethouder Melisse trok zich het lot van Café Stroop aan en ging het gesprek aan om te komen tot een oplossing. "Café Stroop heeft een toegevoegde waarde voor een dorp als Bosschenhoofd. In de gesprekken met zeg maar de werkgroep Café Stroop heb ik een grote bereidheid bemerkt om de ontstane situatie op te lossen. De te nemen maatregelen van bouwkundige aard zijn belangrijk, maar zijn niets waard als de bijbehorende gedragsregels niet gerespecteerd worden," zegt wethouder Melisse.

Huisregels

De aanpassingen aan het pand bestaan onder meer uit het plaatsen van een nieuwe voorpui en nieuwe kozijnen in de kopgevel en gelagkamer. Er komen dubbele sponningen in de deuren en een geluidsisolerende zoldervloer en aan de voorzijde van het terras wordt een geluidsscherm geplaatst. "Na afronding van deze werkzaamheden, naar verwachting begin november, worden er weer live optredens geprogrammeerd," spreekt Vincent uit. Organisatorisch zijn een groot aantal zaken afgesproken zoals sluiting van het terras na 23.00 uur, extra parkeermaatregelen, géén assemblage-handelingen meer na 22.00 uur, het ophangen van een decibelmeter én het ophangen van een tweetal borden met de huisregels van Café Stroop. Bovendien kan Vincent twaalf keer per jaar bij optredens, door het aanvragen van een losse evenementenvergunning, de geluidsnorm iets hoger laten zijn.

Heropvoeding

"Met de aangescherpte huisregels ben ik erg blij," zegt de wethouder. "De overtreding van de live-optredens was de directe aanleiding om ook andere zaken aan te pakken. Hopelijk hebben we nu een goede balans en is er bewustzijn bij iedereen." Met deze hele serie maatregelen verwacht Vincent in goede harmonie met zowel gasten, omgeving en gemeente het café te laten functioneren. Gezamenlijk willen beide heren nog meegeven dat zeker ook de gasten zich moeten conformeren aan de nieuwe regels. "Zie het maar als een heropvoeding van de clientèle én van onszelf," merkt Vincent tot slot op.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief