Zittend erevoorzitter Frans Buijs (rechts) en voorzitter Wouter van Straten met bestuursleden
Zittend erevoorzitter Frans Buijs (rechts) en voorzitter Wouter van Straten met bestuursleden (Foto: Johan Wagenmakers)

St. Caecilia is de muzikale leerfabriek van Hoeven

  algemeen

HOEVEN - Genomineerd voor de Halderbergse Cultuurprijs 2019 zijn musicus Wim de Veth, glazenier Peggy Bus en muziekvereniging St. Caecilia. Op zaterdag 5 oktober wordt in Fidei et Arti bekendgemaakt wie de cultuurprijs bij de vakjury heeft gewonnen en - dit jaar voor het eerst - de gunst van het publiek heeft gekregen. In een serie van drie stellen wij de genomineerden nader voor. In dit derde en laatste deel St. Caecilia uit Hoeven.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Aangeschoven zijn voorzitter Wouter van Straten, ere-voorzitter Frans Buijs, secretaris Karin van der Klein, Anika Ketelaar namens de pr-commissie en bestuursleden Lydia van Meer, Mark Ketelaar en Yvonne Brans. Vol trots en passie vertellen ze over 'hun' muziekvereniging. "Dat we genomineerd zijn is niet 'mijn schuld'," lacht Wouter, "ik ben pas een half jaartje voorzitter, speel zelf geen instrument, maar ben wel hartstikke trots op ze." Volgend jaar april bestaat muziekvereniging St. Caecilia maar liefst 115 jaar. Met een kleine honderd leden is het nog steeds een bloeiende vereniging.

Voor en door Hoeven

St. Caecilia bestaat uit twee onderdelen: een fanfare met een eigen leerlingenorkest genaamd Happy Notes en een drum-en malletkorps, waarvan het jeugdslagwerk-ensemble na de vakantie opgaat in het grote korps. "We zijn een identiteit die niet weg te denken is uit ons dorp: een Hoevense vereniging door en voor Hoeven. Wij bieden de gemeenschap muziek en entertainment en doen dat geheel belangeloos zoals met Koningsdag, avondvierdaagse, carnaval en de Sinterklaasintocht." Naast een gemeentelijke subsidie betalen de leden contributie en komt er geld in het laatje door activiteiten als oliebollen bakken, toiletdienst bij het bloemencorso en voorheen het runnen van de feesttent.

Scholenproject

Een sterk punt van de vereniging is dat naast de vele jeugd de leden een mix zijn van alle leeftijden. "Als je graag muziek maakt, kun je gemakkelijk aansluiten bij ons. Leeftijd speelt daarbij geen rol. We hebben leerlingen vanaf groep 4 tot 60+. Kinderen komen bij ons op les en nemen soms hun ouders mee. Dan zie je ons jeugdorkest met een stel 'grijsaards' erbij. Zeg maar een soort late roeping." Net als in andere verenigingen kent St. Caecilia veel familierelaties. "Thuis worden ze opgevoed met muziek en komen dan later graag bij de vereniging." Toch moet ook St. Caecilia hard werken om mensen aan zich te binden en nieuwe leden te werven. Drie jaar geleden is daartoe onder meer een scholenproject opgestart waarbij kinderen van groep 4, 5 en 6 op school muziekles krijgen. "Dat is een succes gebleken en wordt de komende jaren voortgezet."

Leuke muziek

Tweejaarlijks houdt St. Caecilia in de Kring een eigen theaterconcert, doet mee aan uitleveringsconcerten in de regio en zoekt samenwerking met andere verenigingen. De doelstelling van St. Caecilia is het maken van leuke muziek en zeker niet meer het spelen op concoursen. "Dan ben je een jaar bezig met het repeteren van twee - vaak niet erg toegankelijke -nummers en zit er bij zo'n concours wat publiek op de eerste rij. Nee, dan geven wij liever een mooi en goed concert voor een volle zaal. Ook aan 'de onderkant' moet je de leden blijven boeien."

Slimmer

"Twee dames van het cultuurcomité zijn tijdens een jeugdmuziekdag langs geweest, waarbij we alles uit de doeken hebben gedaan, met deze nominatie als gevolg." Dat de jury van de cultuurprijs onder de indruk was blijkt uit de lovende teksten in het juryrapport, waar onder meer staat dat jong en oud hun muzikale talenten kunnen ontplooien en dat ze muziekstukken met een hoge moeilijkheidsgraad maken. "Muziek maken is zó leuk. 'Muziek maakt slimmer' is niet alleen een moderne kreet, maar het is ook goed voor je, omdat je meerdere hersendelen gebruikt. Wij zijn de muzikale 'leerfabriek' van Hoeven. Verschillende muzikanten en leden van bandjes hebben bij ons het vak geleerd," lachen ze tot slot.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>