Wandelen langs het Bernardus Kerkepad
Foto:

Wandelen langs het Bernardus Kerkepad

  algemeen

HOEVEN - Op 24 augustus wordt de pelgrimswandeling van Hoeven naar Oudenbosch gehouden. Net als vorig jaar wandelen deelnemers het Bernardus Kerkepad van Bovendonk naar de Basiliek, ter ere van de feestdag van Bernardus van Clairvaux. Vooraf kunnen mensen een presentatie bijwonen gevolgd door een eenvoudig diner in Conferentiecentrum & Hotel Klooster Bovendonk.


DOOR CAROLINE LICHTENBERG

Om 16.00 uur is de presentatie over Cisterciënzers, die ooit de grootste kloosterorde van Nederland vormden, in Bovendonk. Daarna kunnen deelnemers een eenvoudige maaltijd nuttigen en om 18.00 uur start vanuit daar de wandeling van ongeveer 10 kilometer. De pelgrimstocht eindigt in de Basiliek in Oudenbosch.

Route

Wandelaars lopen over oude, stoffige postkoets- en kerkepaden. De route start van Bovendonk en gaat over de Brede Balrouw, langs de Gors, via de Koedijk, de Langeweg en de Oudlandweg. Rond 20.00 uur, of totdat de laatste wandelaar binnen is, eindigt de tocht in de basiliek in Oudenbosch. Daar wordt de wandeling afgesloten met een kort oecumenisch Pelgrimsgebed. Tot slot is er een gezamenlijke afdronk in 'de Pelgrim' onderin de Basiliek.

Paard en wagen

Voor mensen die de tocht niet helemaal kunnen maken vanwege gezondheidsredenen of een minder goede conditie hebben, bestaat de mogelijkheid een deel met paard en wagen af te leggen. Het is een enkele reis, dus wandelaars wordt geadviseerd met het openbaar vervoer weer richting Hoeven te komen (Bus 311) of ervoor te zorgen dat iemand hen ophaalt bij de Basiliek.

Bernardus van Clairvaux

De tocht wordt gehouden ter ere van de feestdag van Bernardus van Clairvaux, een Franse abt en de belangrijkste promotor van de hervormende kloosterorde van de cisterciënzers. Hij trad in het klooster van Cîteaux en vanuit daar stichtte Bernardus en zijn gezellen kloosters in onder andere Frankrijk, België en andere landen. Hij straalde zoveel gezag en discipline uit dat verscheidene pausen en bisschoppen een beroep op hem deden. Sinds enkele jaren is daarom ter ere van deze abt de pelgrimstocht.

Kosten

De kosten voor het hele programma (presentatie, maaltijd, wandeling en afdronk) zijn 25 euro. Deelnemers die alleen de wandeling, pelgrimsgebed en afdronk willen, betalen 10 euro. Opgeven kan tot en met 17 augustus via info@bernardusparochie.nl. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>