Liesbeth Martens, Jet van Es, Anja Rommens en Richard Franken vormen de vaste gezichten van Het Punt.
Liesbeth Martens, Jet van Es, Anja Rommens en Richard Franken vormen de vaste gezichten van Het Punt. (Foto: )

Het Punt heeft alles in huis voor een fijne dag

  algemeen

HOEVEN - Het Punt in Hoeven. Eigenlijk heeft het alles. Lieve en fanatieke vrijwilligers, betrokken en professionele medewerkers, een sfeervol gebouw dat van alle gemakken is voorzien. Op maandag en donderdag is het er 'volle bak', evenals tijdens het eten dat met veel liefde door de vrijwilligers wordt bereid. Er is echter, vooral op dinsdag, woensdag en vrijdag, nog volop plek voor mensen uit Hoeven en omgeving die er een fijne dag kunnen beleven. "Je hoeft niets te mankeren, je hoeft niet oud te zijn, iedereen is welkom", zo benadrukken Anja Rommens en Jet van Es die Het Punt samen met Liesbeth Martens, Richard Franken en de nodige vrijwilligers in goede banen leiden.


Het aanbod in Het Punt in Hoeven is groot. Het steunpunt, vlakbij het hertenkamp, is van oudsher de thuisbasis van de KBO en vormde de locatie waar mensen met een indicatie een fijne dagbesteding hadden. De invulling en het gebruik van het gebouw is echter ruimer dan ooit. Nog steeds biljarten en handwerken de KBO'ers er, wordt er gekaart en zijn er de maaltijden.

Gezelschap

Koffie drinken en samen eten (een warme maaltijd of een broodmaaltijd, wat je wilt) is een vast moment in het programma van Het Punt. "Maar er is zoveel meer", vertelt Anja Rommens, ig-verzorgende en professioneel medewerker van Het Punt. Dat blijkt wel uit de folder die een samenvatting van de waardevolle, sociale voorziening geeft. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 uur tot 15.30 uur is de huiskamer geopend, eens in de maand op zaterdag en eens in de veertien dagen op zondag. Je kunt er een praatje maken, een spelletje spelen, genieten van elkaar gezelschap en natuurlijk samen eten. "Wie wil knutselen, gaat knutselen, wie gewoon lekker wil zitten, gaat lekker zitten", zo vertelt Anja. "Voor diegenen die lekker bezig willen zijn, hebben we leuke creatieve activiteiten. Van flessen versieren tot lavendelzakjes maken. Natuurlijk zorgen we desgewenst ook voor beweging."

Huisarts

Jet van Es, coördinator van Het Punt dat ook wel bekend staat als de Huiskamer van Doeve, geeft aan dat er veel veranderd is. "Voorheen was het steunpunt voor de leden van de KBO of voor mensen met een indicatie. Maar vandaag de dag is iedereen welkom. Van vrijwilligers tot mensen die eenzaam zijn en (relatief jonge) mensen die het die het ook gewoon gezellig vinden om Het Punt te bezoeken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; iedereen is welkom", zegt Jet. Het Punt werkt samen met onder andere de huisartsen in Hoeven. "Als de huisarts merkt dat iemand een beetje vereenzaamt of wat structuur in zijn leven nodig heeft, krijgen wij wel eens een seintje. De huisarts vertelt dan over Het Punt, maar we hebben ook korte lijntjes met de wijkzuster. Soms doen we een huisbezoekje om mensen te enthousiasmeren om naar Het Punt te komen. Dan hebben ze al een bekend gezicht als ze voor het eerst binnenkomen. Of we halen de mensen de eerste keer gewoon thuis op. Dat is helemaal geen probleem. Mensen die hier voor het eerst komen, worden hartelijk ontvangen. Ook door de vaste bezoekers, er zijn geen kliekjes wat een eerste bezoek aan het steunpunt al een stuk laagdrempeliger maakt", vertellen de dames.

Kookclub

Zowel Anja als Jet benadrukken dat alles kan en niet moet binnen Het Punt. "In gesprekjes met de bezoekers, kijken we waar vraag naar is en daar spelen we met liefde en plezier op in. Of dat nu samen de Tour de France kijken is of iets anders, we zijn heel flexibel in het aanbod. We willen gewoon dat de bezoekers een fijne tijd hebben." In navolging van gesprekken met nieuwe bezoekers, gaat half september een kookclub voor mannen van start.

Aanbod

Het Punt staat duidelijk midden in de Halderbergse samenleving. Ook mensen vanuit andere kernen zijn van harte welkom. "Er is een groot aanbod. De bibliotheek heeft een uitgiftepunt, we hebben de ruilbieb waar je boeken mag ruilen, er zijn wekelijks inloopspreekuren voor fysiotherapie, de GGD, maatschappelijk werk, mantelzorgerondersteuning, de wijkzuster en informatie over geld en recht", vertelt Anja. Dat Het Punt veel te bieden heeft, mag duidelijk zijn. Onmiskenbaar laagdrempelig, hartelijk en gezellig. "Kom gewoon eens een kopje koffie drinken", nodigen Anja en Jet tenslotte uit. 

Het Punt is maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 15.30 uur. Voor inlichtingen en vragen: De Halderberge 74, 4741 AG, Hoeven. Telefoon: 0165-502251. E-mail: hetpunthoeven@surplus.nl. Facebook: Huiskamer van Doeve.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>