Samen met burgemeester Jobke Vonk-Vedder snijdt mevrouw Doomen de taart aan.       Foto's: Johan Wagenmakers
Samen met burgemeester Jobke Vonk-Vedder snijdt mevrouw Doomen de taart aan. Foto's: Johan Wagenmakers (Foto's: Johan Wagenmakers)

Mevrouw To Doomen-Roozen 100 jaar jong

OUD GASTEL - Groot feest afgelopen weken bij de familie Doomen. 'Moeder Toke' heeft de bijzondere mijlpaal van 100 jaar bereikt. De feestelijkheden werden verdeeld over twee dagen: 7 en 14 augustus. Opmerkelijk is dat zij ondanks haar hoge leeftijd nog steeds geheel zelfstandig woont en dat vrijwel al haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen in Oud Gastel zijn blijven wonen.


Op de dag zelf, 7 augustus, werd mevrouw Doomen door een tweetal spannen met prachtige Belgische paarden opgehaald voor een rondrit en een lunch, waarna naar de feestlocatie gereden werd om er samen met haar familie, bekenden en medeflatbewoners een feestelijke en gezellige dag van te maken. Het verjaardagstelegram van Koning Willem-Alexander vormde daarbij voor haar een van de hoogtepunten van de dag.

Geld ophalen

Geboren is mevrouw Doomen als dochter van café-eigenaar van 'De Bonte Os' aan de Oudendijk. Op 16-jarige leeftijd diende ze eerst een jaartje in Stampersgat, maar dat beviel haar niet, dus ging ze voor vast naar mevrouw Veraart op de Markt. "Hier was ik voor dag en nacht en mocht ik 's zondags naar huis, maar dan moest ik wel haar vier kinderen meenemen," vertelt ze. Aan de deur van het huis van mevrouw Veraart heeft ze tevens haar man Nilleke leren kennen. "Elke zaterdag belde hij aan om geld op te halen en deed ik telkens de deur open en van het een komt het ander," herinnert ze zich nog maar al te goed.

Snijwaren

Na het huwelijk zijn ze eerst ingetrokken bij de moeder van Nilleke aan de Gastelse Dijk. Hier zijn hun kinderen Adriën, Jan en Adrie geboren. Begin jaren zestig zijn ze een zuivelhandel annex levensmiddelenwinkel begonnen in de Kerkstraat waar hun zoon Kees is geboren. "Mijn man zat meestal op de baan, ons Adriën achter de kassa en ik stond het liefst bij de snijwaren, dat vond ik het leutigste." Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, nadat zoon Jan de zaak al had overgenomen, zijn ze verhuisd naar het bejaardentehuis 'de Molenweide'. "Hier hadden we het geweldig naar onze zin." Na het overlijden van haar man 25 jaar geleden, is mevrouw Doomen, zij het ondertussen wel in een geheel vernieuwde Molenweide, er altijd met veel plezier blijven wonen.

Eerste eeuweling

Een week na haar eigenlijke verjaardag gaan de festiviteiten gewoon verder. In het Pluspunt voor ouderen is er in de ochtend een gezellig samenzijn en komt na de middag burgemeester Jobke Vonk-Vedder, namens de gemeente, de eerste eeuweling van dit jaar in Halderberge feliciteren. De felicitaties gaan vergezeld met een bloemetje en een grote slagroomtaart, die even later door haar samen met de jarige aangesneden wordt. Ondanks haar zeer hoge leeftijd staat mevrouw Doomen nog midden in het leven. Zij doet nog geheel zelfstandig - uiteraard wel hier en daar met wat hulp - haar eigen huishouden, bekommert zich over haar vier kinderen, negen kleinkinderen en elf achterkleinkinderen, die vrijwel allemaal nog steeds - op 4 na - in Oud Gastel wonen. Ook mag ze graag puzzelen, rummi-cup spelen en kaart ze maar liefst al 52 jaar met hetzelfde clubje. Met haar opmerking 'de dames van dat clubje zijn wel jonger dan ik,' krijgt ze ook de lachers nog op haar hand.

Levensboom

Samen met de burgemeester plant mevrouw Doomen even later ter ere van haar honderdste geboortedag een levensboom in de binnentuin van het appartementencomplex, zodat ze vanuit haar achterraam op haar 'eigen' boom uitkijkt. Een koker met tekst en uitleg gaat daarbij tevens de grond in. Van de burgemeester krijgt ze een ingelijst document hierover. Onder een groot applaus en met het zingen van 'lang zal ze leven' door de aanwezigen komt er een einde aan de feestelijkheden. Het is duidelijk dat een zichtbaar geëmotioneerde mevrouw Doomen er niet alleen ontzettend van genoten heeft, maar ook toegekomen is aan wat rust. "Graag wil ik iedereen bedanken en in het bijzonder de medewerkers en vrijwilligers van Stichting Surplus waar we hartelijk en gastvrij ontvangen zijn," laat zoon Adrie tot slot weten.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief