Wethouder Wierikx en initiatiefnemer Van der Leer slaan gezamenlijk de symbolische eerste paal.
Wethouder Wierikx en initiatiefnemer Van der Leer slaan gezamenlijk de symbolische eerste paal. (Foto: Johan Wagenmakers)

CPO-project De Reuzelaar officieel van start gegaan

  algemeen

HOEVEN - Met enkele maanden vertraging in verband met vervuilde grond, is de bouw van 26 woningen van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project De Reuzelaar aan de Bovendonksestraat, officieel van start gegaan. Reden voor een klein feestje voor de toekomstige bewoners op de bouwlocatie, waarbij wethouder Hans Wierikx samen met initiatiefnemer Jan van der Leer op ludieke wijze de 'eerste paal' sloegen.


In verband met deze - onverwachte vertraging - werd het project in de volksmond ook wel Treuzelaar genoemd, maar op deze vrijdagmiddag zijn er alleen maar vrolijke gezichten. De toekomstige bewoners hebben zich verzameld op het bouwterrein waar er een start gemaakt is met het boren van de benodigde paalfunderingen. Onder het genot van een hapje en een drankje is er vooral opluchting dat na een lange weg van voorbereiding en onzekerheid de bouwfase eindelijk is aangebroken. Applaus klinkt als wethouder Hans Wierikx samen met initiatienemer Jan van der Leer, als teken dat de eerste gaten geboord zijn, symbolisch een houten paal de grond in slaan.

Duurzaam project

Vergeten zijn de maanden van oponthoud vanwege het aantreffen van bodemverontreiniging door bestrijdingsmiddelen onder de voormalige speelplaats van de school en het saneren daarvan. Vervuiling die zeer waarschijnlijk afkomstig was van een vroegere boomkwekerij op dit perceel. Wethouder Wierikx laat weten dat er over de kosten van de vertraging nog onderhandeld wordt door de gemeente, de aannemer en de CPO. "Maar daar komen we gezamenlijk wel uit." De Reuzelaar is een duurzaam en energie-neutraal project. Geen gasaansluiting. Isolatie, een warmtepomp die 's winters verwarmd en 's zomers koelt en zonnepanelen zorgen ervoor dat de eigenaren naar schatting maandelijks hooguit 50 euro aan energiekosten kwijt zijn.

26 woningen

In totaal komen er 26 woningen op het project De Reuzelaar, die een mix vormen van starters-, doorstroom,- en seniorenwoningen. "Ik heb jaren in de WMO-raad gezeten en destijds samen met de Seniorenraad een woonvisie opgesteld voor de komende tien jaar," vertelt man van het eerste uur Jan van der Leer. "Het plan was aanvankelijk het bouwen van drie seniorenwoningen. In januari 2017 wilde de gemeente daarop in gesprek met ons. De voorkeur ging wat hun betreft uit naar een gedifferentieerde wijk met woningen voor zowel jong als oud. Daarop hebben we een onderzoek gestart onder de inwoners en maar liefst 108 gezinnen bleken belangstelling te hebben. In juli 2017 hebben we CPO De Reuzelaar opgericht." Na het eerste ontwerp konden mensen gericht aangeven of ze nog geïnteresseerd waren en waar de voorkeur naar uit ging, waarna in september door loting de verdeling volgde. "Door het oponthoud is niemand afgehaakt. De vraag is zó sterk blijkbaar dat er nu nog een wachtlijst is van 18 gezinnen."

26 opdrachtgevers

De aannemer is J.A. van Grisbergen uit Hooge Mierde. Deze is door de CPO uit een viertal gegadigden geselecteerd en gaat het CPO-project De Reuzelaar uiteindelijk bouwen. "Niet alleen de prijs speelde hierbij een rol, maar Grisbergen heeft veel ervaring met CPO-projecten en je hebt hier nu eenmaal te maken met 26 opdrachtgevers, met elk hun eigen wensen en verlangens," legt van der Leer verder uit. Net als alle andere toekomstige bewoners heeft Alexander Jansen er wel zin in: "Ik heb een hoekhuis daar in dat rijtje gekocht," wijzend naar de betreffende plek. "Het liefste had ik er uiteraard al in willen zitten, maar de verwachting is nu augustus volgend jaar. Oorspronkelijk kom ik niet uit Hoeven en ik vind het fijn dat we op deze manier als toekomstige bewoners elkaar steeds beter leren kennen."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief